Діагностика, лікування та профілактика гострого локального перитоніту у коня - Скорінова, А. О.; Skorinova, A. O.; Шкваря, Микола Миколайович; Shkvarya, Mikola; Shkvaria, M. M.; Shkvaria, N. N.; Shkvarya, M. M.; Shkvarya, N. N.; Shkvaria, Mikola; Shkvaria, Nikolai; Shkvarya, Nikolai; Shkvarya, M.; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2024)
На сьогоднішній день розвиток конярства в Україні є перспективним напрямком у тваринництві. Коней утримують з різною метою: для спорту, скачок, розведення, туризму, у роботі реконструкторів, а також для терапії та виробництва м’яса та м’ясних субпродуктів. Коней утримують у спеціально обладнаних стайнях. Англійські робітники в галузі конярства говорять, – «Стайня – це храм, а кінь – божество в ньому». Людям, що не являють спеціалістами радять утримувати кобил, так як вони більш спокійні, не конфліктні та легші в управлінні. В якості робочої сили рекомендують меринів, так як після кастрації жеребці стають більш спокійними. Однак тривалість життя, економічна доцільність утримання цих тварин в господарстві може бути знижене через хвороби. Саме поняття «хвороба» - означає якісне та відмінне від здоров’я існування організму, а саме порушення його нормального функціонування, що розвивається під впливом зовнішніх та внутрішніх етіологічних чинників з мобілізацією захисно – адаптаційних механізмів. Однією з найбільш небезпечних ситуацій, що може загрожувати життю тварини є розвиток перитоніту. Перитоніт (Peritonitis) – це запалення очеревини, воно може бути розлитим і обмеженим (локальним). Хвороба може протікати як гостро так і хронічно, за характером запалення поділяється на – серозний, гнійний, фібринозний, геморагічний, гнильний та змішаний, за походженням запалення – асептичний або септичний. Na sohodnishnii den rozvytok koniarstva v Ukraini ye perspektyvnym napriamkom u tvarynnytstvi. Konei utrymuiut z riznoiu metoiu: dlia sportu, skachok, rozvedennia, turyzmu, u roboti rekonstruktoriv, a takozh dlia terapii ta vyrobnytstva miasa ta miasnykh subproduktiv. Konei utrymuiut u spetsialno obladnanykh stainiakh. Anhliiski robitnyky v haluzi koniarstva hovoriat, – «Stainia – tse khram, a kin – bozhestvo v nomu». Liudiam, shcho ne yavliaiut spetsialistamy radiat utrymuvaty kobyl, tak yak vony bilsh spokiini, ne konfliktni ta lehshi v upravlinni. V yakosti robochoi syly rekomenduiut meryniv, tak yak pislia kastratsii zherebtsi staiut bilsh spokiinymy. Odnak tryvalist zhyttia, ekonomichna dotsilnist utrymannia tsykh tvaryn v hospodarstvi mozhe buty znyzhene cherez khvoroby. Same poniattia «khvoroba» - oznachaie yakisne ta vidminne vid zdorovia isnuvannia orhanizmu, a same porushennia yoho normalnoho funktsionuvannia, shcho rozvyvaietsia pid vplyvom zovnishnikh ta vnutrishnikh etiolohichnykh chynnykiv z mobilizatsiieiu zakhysno – adaptatsiinykh mekhanizmiv. Odniieiu z naibilsh nebezpechnykh sytuatsii, shcho mozhe zahrozhuvaty zhyttiu tvaryny ye rozvytok perytonitu. Perytonit (Peritonitis) – tse zapalennia ocherevyny, vono mozhe buty rozlytym i obmezhenym (lokalnym). Khvoroba mozhe protikaty yak hostro tak i khronichno, za kharakterom zapalennia podiliaietsia na – seroznyi, hniinyi, fibrynoznyi, hemorahichnyi, hnylnyi ta zmishanyi, za pokhodzhenniam zapalennia – aseptychnyi abo septychnyi.
Diahnostyka, likuvannia ta profilaktyka hostroho lokalnoho perytonitu u konia
Шкваря Микола Миколайович https://orcid.org/0000-0001-7279-3642 Семьонов Олександр Володимирович https://orcid.org/0000-0002-8562-4108 Тішкіна Наталія Миколаївна http://orcid.org/0000-0003-2662-5327 Сапронова Валентина Олексіївна https://orcid.org/0000-0002-0063-5773
Keywords: конярство; koniarstvo; перитоніт; perytonit; травматичний перитоніт у коня; travmatychnyi perytonit u konia; запалення очеревини; zapalennia ocherevyny