Етіологія, методи діагностики та лікування копростазу у котів - Каляпін, Є. Е.; Kaliapin, Ye. E.; Cуслова, Наталія Іванівна; Suslova, Natalіya; Suslova, N. I.; Suslova, N.; Suslova, Natalia (Дніпровський ДАЕУ, 2024)
Копростаз має поліетіологічну природу. Найпоширенішими причинами запору є стрес-фактори та порушення норм та режимів годівлі, а найменш частими причинами - новоутворення та дія лікарських препаратів. Діагностика за копростазу полягає у застосуванні великого спектру загально-клінічних (збір анамнезу, загальний огляд тварини та місцевий огляд, пальпація, аускультація черева, термометрія) та специфічних лабораторних (гематологічний та біохімічний аналізи крові) і інструментальних (УЗ- та рентген діагностика органів черевної порожнини) методів. Лікування ж за копростазу має два напрями: консервативний та хірургічний, вибір котрих залежить від даних, отриманих при проведені вищезазначених діагностичних заходів. Koprostaz maie polietiolohichnu pryrodu. Naiposhyrenishymy prychynamy zaporu ye stres-faktory ta porushennia norm ta rezhymiv hodivli, a naimensh chastymy prychynamy - novoutvorennia ta diia likarskykh preparativ. Diahnostyka za koprostazu poliahaie u zastosuvanni velykoho spektru zahalno-klinichnykh (zbir anamnezu, zahalnyi ohliad tvaryny ta mistsevyi ohliad, palpatsiia, auskultatsiia chereva, termometriia) ta spetsyfichnykh laboratornykh (hematolohichnyi ta biokhimichnyi analizy krovi) i instrumentalnykh (UZ- ta renthen diahnostyka orhaniv cherevnoi porozhnyny) metodiv. Likuvannia zh za koprostazu maie dva napriamy: konservatyvnyi ta khirurhichnyi, vybir kotrykh zalezhyt vid danykh, otrymanykh pry provedeni vyshchezaznachenykh diahnostychnykh zakhodiv.
Etiolohiia, metody diahnostyky ta likuvannia koprostazu u kotiv
Cуслова Наталія Іванівна https://orcid.org/0000-0001-9500-9224
Keywords: патології системи травлення; patolohii systemy travlennia; копростаз; koprostaz; хвороби котів; khvoroby kotiv