Забезпечення сталої бар’єрної функції кишечника за допомогою моногліцеридів, як новий підхід у птахівництві - Тамчук, Л. М.; Tamchuk, L. M.; Масюк, Дмитро Миколайович; Masjuk, D.; Masiuk, Dmytro; Masiuk, D. N.; Masiuk, D. M.; Masiuk, D.; Masyuk, D. N.; Masyuk, D. M.; Masyuk, D.; Masjuk, Dmytro; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2025)
У дослідженні оцінено вплив суміші коротколанцюгових жирних кислот і моногліцеридів (КЖК-М) на продуктивність та бар’єрну функцію кишечника курчат-бройлерів як альтернативи антибіотикам. Встановлено, що застосування КЖК-М сприяло підвищенню середньодобового приросту живої маси на 1,5–2 % та позитивно впливало на показники вродженого імунітету кишечника. Зокрема, відзначено підвищення експресії IFN-α та зниження рівня IFN-γ, що свідчить про покращення бар’єрної функції кишечника і зменшення прозапальних реакцій. Отримані результати підтверджують перспективність використання КЖК-М у програмах вирощування бройлерів без застосування антибіотиків. U doslidzhenni otsineno vplyv sumishi korotkolantsiuhovykh zhyrnykh kyslot i monohlitserydiv (KZhK-M) na produktyvnist ta bariernu funktsiiu kyshechnyka kurchat-broileriv yak alternatyvy antybiotykam. Vstanovleno, shcho zastosuvannia KZhK-M spryialo pidvyshchenniu serednodobovoho pryrostu zhyvoi masy na 1,5–2 % ta pozytyvno vplyvalo na pokaznyky vrodzhenoho imunitetu kyshechnyka. Zokrema, vidznacheno pidvyshchennia ekspresii IFN-α ta znyzhennia rivnia IFN-γ, shcho svidchyt pro pokrashchennia bariernoi funktsii kyshechnyka i zmenshennia prozapalnykh reaktsii. Otrymani rezultaty pidtverdzhuiut perspektyvnist vykorystannia KZhK-M u prohramakh vyroshchuvannia broileriv bez zastosuvannia antybiotykiv.
Zabezpechennia staloi bariernoi funktsii kyshechnyka za dopomohoiu monohlitserydiv, yak novyi pidkhid u ptakhivnytstvi
Масюк Дмитро Миколайович https://orcid.org/0000-0002-2800-2580
Keywords: моногліцериди; monohlitserydy; коротколанцюгові жирні кислоти; korotkolantsiuhovi zhyrni kysloty; курчата-бройлери; kurchata-broilery; бар’єрна функція кишечника; barierna funktsiia kyshechnyka