Fisheries management for food security in the Maldives - Abdulla, Nadhiya; Абдулла, Н.; Vasylieva, Natalia; Васильєва, Наталя Костянтинівна; Volovyk, Iryna; Воловик, Ірина Анатоліївна (Institute of Eastern European Research and Consulting, Kharkiv, Ukraine, 2024)
Purpose. The goal of the study was to assess trends in providing food security with a special emphasis on efficiency of the local fisheries and offer grounded improvements which can enhance resource management and protect disadvantaged population in the Maldives from nourishment insecurity aggravated by strong import dependency. Methodology / approach. The methodological basis of this study was a set of contemporary qualitative economic and quantitative mathematical methods including factor analyses, econometric and optimization modelling. This approach ensured holistic research and justified recommendations on providing food security and maintaining efficient fisheries management compared to international experience and intrinsic aspects that determine a fish catch and consumption in the Maldives. Results. The paper findings revolve around further development of fisheries to combat the identified negative trends in domestic fish consumption and an unstable fish catch by atoll in the Maldives. The conducted factor analysis detected relationships between a fish catch, fishing trips, engaged vessels, fish species, and fishing methods. The study findings proved the optimal locations where it is advisable to establish additional fish storages and ice plants taking into account indicators of a poverty rate, a share of children, and a population density. The research conclusions enable the authors to argue that the set scientific proposals can essentially enhance food security in the Maldives endangered by land shortage and overpopulation. Originality / scientific novelty. The scientific novelty of the work is manifested in presenting a clarified picture of challenges that Maldivian fishermen face nowadays. The research originality reveals itself through highlighting weak spots in fisheries resource management and putting forward proposals regarding areas of potential growth which are crucial for providing food security not only on poor islands but also for the whole country. Practical value / implications. The prime practical value of the research outcomes lies in developing recommendations on an increasing fish catch and arranging its post-harvest handling that are vital for Maldivian fisheries as they are the major national export sector. Besides, the research contributes to providing food security in the Maldives through the offered measures meant to support the most disadvantaged population on scattered atolls. Мета. Дослідження ставило за мету оцінити тенденції забезпечення продовольчої безпеки з особливим наголосом на ефективності місцевого рибного господарства та запропонувати обґрунтовані вдосконалення, які можуть покращити управління ресурсами та захистити знедолене населення Мальдів від продовольчої небезпеки, що посилюється через сильну залежність від імпорту. Методологія / підходи. Методологічною основою цього дослідження став набір сучасних якісних економічних і кількісних математичних методів, включаючи факторний аналіз, економетричне та оптимізаційне моделювання. Такий підхід забезпечив цілісне дослідження і обґрунтував рекомендації задля забезпечення продовольчої безпеки та підтримки ефективного менеджменту рибним господарством у порівнянні з міжнародним досвідом та внутрішніми аспектами, які визначають вилов та споживання риби у Мальдівах. Результати. Результати роботи стосуються подальшого розвитку рибного господарства для боротьби з виявленими негативними тенденціями внутрішнього споживання риби та нестабільним виловом риби на атолах у Мальдівах. Проведений факторний аналіз виявив взаємозв’язки між виловом риби, риболовлями, залученими суднами, видами риби та методами лову. В результаті дослідження виявлено оптимальні локації, де доцільно встановлювати додаткові рибосховища та льодовики з урахуванням показників рівня бідності, частки дітей та щільності населення. Висновки дослідження дозволяють авторам стверджувати, що набір наукових пропозицій може істотно підвищити продовольчу безпеку в Мальдівах, яким загрожує брак землі та перенаселення. Оригінальність / наукова новизна. Наукова новизна роботи виявляється в представленні уточненої картини викликів, з якими сьогодні стикаються мальдівські рибалки. Оригінальність дослідження проявляється у висвітленні слабких місць в менеджменті рибних ресурсів та висуненні пропозицій щодо регіонів потенційного зростання, які мають вирішальне значення для забезпечення продовольчої безпеки не лише на бідних островах, але й для всієї країни. Практична цінність / наслідки. Основна практична цінність результатів дослідження полягає в розробці рекомендацій щодо збільшення вилову риби та організації її обробки після вилову, що є життєво важливим для рибного господарства Мальдів, оскільки вони є основним національним експортним сектором. Крім того, дослідження сприяє забезпеченню продовольчої безпеки у Мальдівах через запропоновані заходи, спрямовані на підтримку найбільш знедоленого населення на розрізнених атолах.
Управління рибництвом для продовольчої безпеки у Мальдівах
Keywords: food security; продовольча безпека; a fish catch; вилов риби; trends in production and consumption; тенденції виробництва та споживання; resource management; менеджмент ресурсів; disadvantaged population; малозабезпечене населення; optimization model for fish storages; модель оптимізації рибосховищ