Ефективніcть очищення стічних вод на лівобережних очисних спорудах каналізації м. Кам’янське - Кузьміна, Лілія Ігорівна; Kuzmina, Liliia (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Стічні води є невід’ємним компонентом техногенного навантаження на навколишнє природне середовище та одним із ключових факторів, що впливають на стан водних ресурсів. Розвиток промислового виробництва, зростання урбанізованих територій та збільшення обсягів комунально-побутових стоків призводять до постійного підвищення кількості та концентрації забруднюючих речовин у водних об’єктах. За таких умов особливої актуальності набуває забезпечення ефективної роботи очисних споруд каналізації, оскільки саме вони виконують функцію бар’єра між техногенними навантаженнями та природними водними екосистемами. Stichni vody ye nevidiemnym komponentom tekhnohennoho navantazhennia na navkolyshnie pryrodne seredovyshche ta odnym iz kliuchovykh faktoriv, shcho vplyvaiut na stan vodnykh resursiv. Rozvytok promyslovoho vyrobnytstva, zrostannia urbanizovanykh terytorii ta zbilshennia obsiahiv komunalno-pobutovykh stokiv pryzvodiat do postiinoho pidvyshchennia kilkosti ta kontsentratsii zabrudniuiuchykh rechovyn u vodnykh obiektakh. Za takykh umov osoblyvoi aktualnosti nabuvaie zabezpechennia efektyvnoi roboty ochysnykh sporud kanalizatsii, oskilky same vony vykonuiut funktsiiu bariera mizh tekhnohennymy navantazhenniamy ta pryrodnymy vodnymy ekosystemamy.
Efektyvnict ochyshchennia stichnykh vod na livoberezhnykh ochysnykh sporudakh kanalizatsii m. Kamianske
Keywords: стічні води; stichni vody; очисні споруди; ochysni sporudy; очищення; ochyshchennia; відходи; vidkhody; характеристика вод; kharakterystyka vod; показники якості очищення; pokaznyky yakosti ochyshchennia