Порівняльна ефективність консервативного та оперативного лікування сук з піометрою - Жбир, Анастасія Миколаївна; Zhbyr, Anastasiia Mykolaivna; Скляров, Павло Миколайович; Sklyarov, Pavlo; Sklyarov, Pavel; Sklyarov, P. M.; Skliarov, P. M.; Sklyarov, P.; Skliarov, Pavlo (Scientific Publishing Center “Sci-conf.com.ua”, 2022)
Однією з найпоширеніших патологій у собак є піометра – гнійне запалення слизової оболонки матки з накопиченням ексудату в її порожнині. Рясні гнійні виділення свідчать про захворювання відкритою піометрою, при закритій формі захворювання виділення з статевих органів і набряк вульви відсутні. Захворювання швидко прогресує, викликаючи зміни у загальному стані тварини. Odniieiu z naiposhyrenishykh patolohii u sobak ye piometra – hniine zapalennia slyzovoi obolonky matky z nakopychenniam eksudatu v yii porozhnyni. Riasni hniini vydilennia svidchat pro zakhvoriuvannia vidkrytoiu piometroiu, pry zakrytii formi zakhvoriuvannia vydilennia z statevykh orhaniv i nabriak vulvy vidsutni. Zakhvoriuvannia shvydko prohresuie, vyklykaiuchy zminy u zahalnomu stani tvaryny.
Porivnialna efektyvnist konservatyvnoho ta operatyvnoho likuvannia suk z piometroiu
Скляров Павло Миколайович https://orcid.org/0000-0002-4379-9583
Keywords: піометра; piometra; консервативне лікування; konservatyvne likuvannia; оперативне лікування; operatyvne likuvannia; хвороби сук; khvoroby suk