Удосконалення механізації вирощування буряків цукрових і конструкції сівалки - Шемшур, Владислав Денисович; Shemshur, Vladyslav Denysovych (Дніпровський ДАЕУ, 2024)
В роботі представлено агротехнічні вимоги до сівби буряків, основні характеристики ґрунту та насіння цукрових буряків. На підставі аналізу конструкцій сучасних сівалок обґрунтовано схему удосконалення сівалки ССТ-12Б. Проведено розрахунки удосконаленого висіваючого апарату, розроблено конструкцію і робочі кресленні окремих вузлів і деталей удосконаленої сівалки. Розроблені заходи з охорони праці можуть бути використані при проведенні інструктажів при вирощуванні цукрових буряків і підвищать рівень безпеки працівників при виконанні технологічних операцій. Річний економічний ефект від застосування розробок на практиці становить 192900 грн. При цьому зниження затрат праці складає 0,08 люд.год./га. V roboti predstavleno ahrotekhnichni vymohy do sivby buriakiv, osnovni kharakterystyky gruntu ta nasinnia tsukrovykh buriakiv. Na pidstavi analizu konstruktsii suchasnykh sivalok obgruntovano skhemu udoskonalennia sivalky SST-12B. Provedeno rozrakhunky udoskonalenoho vysivaiuchoho aparatu, rozrobleno konstruktsiiu i robochi kreslenni okremykh vuzliv i detalei udoskonalenoi sivalky. Rozrobleni zakhody z okhorony pratsi mozhut buty vykorystani pry provedenni instruktazhiv pry vyroshchuvanni tsukrovykh buriakiv i pidvyshchat riven bezpeky pratsivnykiv pry vykonanni tekhnolohichnykh operatsii. Richnyi ekonomichnyi efekt vid zastosuvannia rozrobok na praktytsi stanovyt 192900 hrn. Pry tsomu znyzhennia zatrat pratsi skladaie 0,08 liud.hod./ha.
Udoskonalennia mekhanizatsii vyroshchuvannia buriakiv tsukrovykh i konstruktsii sivalky
Keywords: економічний ефект; ekonomichnyi efekt; ґрунт; grunt; насіння; nasinnia; сівба; sivba; цукровий буряк; tsukrovyi buriak; технологія; tekhnolohiia; удосконалення; udoskonalennia; сівалка; sivalka; параметри; parametry