Порівняльна ефективність деяких хірургічних прийомів за патологічних родів у кішок в умовах зоокомплексу «Троїцький» м. Дніпро - Чупринський, Р. В.; Chupryns'kyj, R. V. (Дніпровський ДАЕУ, 2020)
Виявлено, що травмування країв рани матки знижується при накла-данні одноповерхового шва, а герметичність шва підвищує відсутність на-скрізних лігатурних каналів, тож застосування в практиці оперативного акушерства одноповерхового шва дозволяє домогтися більш швидкого за-гоєння тканин, значно знизивши частоту ускладнень. Встановлено, що не дивлячись на проведені комплексні лікувальні заходи в постопераційний період неплідними в контрольній групі було 22,2% кішок, а в дослідній – 10%. Гострий ендометрит діагностовано від-повідно у 44,4% та 10% кішок. It is determined that the application of a single-storey suture reduces in-jury to the edges of the uterine wound, and the absence of through ligature channels increases the tightness of the suture, so the use of a single-storey su-ture in obstetric practice allows for optimal tissue healing and minimize com-plications. It was found that despite the comprehensive treatment measures in the postoperative period, 22.2% of animals remained infertile in the control group, and 10% in the experimental group. Acute purulent-catarrhal inflammation of the uterine mucosa was detected in 44.4% and 10% of cats, respectively.
Comparative effectiveness of some surgical techniques for pathological partus in cats in the zoocomplex "Troi'c'kyj" Dnipro
Keywords: хірургічні прийоми; surgical techniques; кішки; cats; патологічні роди; pathological partus