Морфо-функціональні показники крові лабораторних щурів за впливу кормової добавки гумінової природи «Вітагум» - Варава, М. І.; Varava, M. I.; Степченко, Лілія Михайлівна; Stepchenko, L.; Stepchenko, L. M.; Stepchenko, Lilia M. (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
Відомо, що біологічно активні гумінові речовини, екстраговані з каустобіолітів (буре вугілля, сапропель, торф тощо), утворених в процесі розкладу та гуміфікації за допомогою кислотно-лужного гідролізу, мають антистресові, адаптогенні та імуномодуляторні властивості в організмі тварин. Однак, швидкий науково-технічний прогрес зумовлює появу нових методів отримання препаратів та кормових добавок не тільки з торфу і бурого вугілля, а й з леонардиту, котрий має значно коротший термін гуміфікації, більшу кількість гумінових речовин за рахунок фульвових кислот. В цьому випадку, збільшення кількості в субстратах фульвових кислот, речовин, які мають нижчу молекулярну масу в порівнянні з гуміновими кислотами, однак мають більш виражену антиоксидантну дію, може змінювати властивості отриманих препаратів і кормових добавок на організм тварин. Vidomo, shcho biolohichno aktyvni huminovi rechovyny, ekstrahovani z kaustobiolitiv (bure vuhillia, sapropel, torf toshcho), utvorenykh v protsesi rozkladu ta humifikatsii za dopomohoiu kyslotno-luzhnoho hidrolizu, maiut antystresovi, adaptohenni ta imunomoduliatorni vlastyvosti v orhanizmi tvaryn. Odnak, shvydkyi naukovo-tekhnichnyi prohres zumovliuie poiavu novykh metodiv otrymannia preparativ ta kormovykh dobavok ne tilky z torfu i buroho vuhillia, a y z leonardytu, kotryi maie znachno korotshyi termin humifikatsii, bilshu kilkist huminovykh rechovyn za rakhunok fulvovykh kyslot. V tsomu vypadku, zbilshennia kilkosti v substratakh fulvovykh kyslot, rechovyn, yaki maiut nyzhchu molekuliarnu masu v porivnianni z huminovymy kyslotamy, odnak maiut bilsh vyrazhenu antyoksydantnu diiu, mozhe zminiuvaty vlastyvosti otrymanykh preparativ i kormovykh dobavok na orhanizm tvaryn.
Morfo-funktsionalni pokaznyky krovi laboratornykh shchuriv za vplyvu kormovoi dobavky huminovoi pryrody «Vitahum»
Степченко Лілія Михайлівна https://orcid.org/0000-0001-8509-7048
Keywords: гумінові речовини; huminovi rechovyny; морфо-функціональні показники крові; morfo-funktsionalni pokaznyky krovi; кормова добавка «Вітагум»; kormova dobavka «Vitahum»