Обгрунтування оптимальних рівнів БВМД при вирощуванні молодняку свиней - Бегма, Наталія Андріївна; Begma, Natalia; Begma, N. A.; Носач, І. В.; Nosach, I. V. (Дніпровський ДАЕУ, 2025)
Інтенсифікація галузі свинарства та значне збільшення виробництва високоякісної й конкурентоспроможної свинини підпорядковані широкому впровадженню у годівлі свиней кормових добавок [6, 7]. Щоб прискорити ріст і розвиток поросят необхідне використання повноцінних сучасних комбікормів, які розробляються і випускаються з урахуванням всіх особливостей організму тварин відповідного віку. В експериментальному обґрунтуванні оптимальних рівнів БВМД Польфамікс при відгодівлі молодняку свиней визначено його вплив на продуктивність і обмін речовин. У молодняка, яким згодовували впродовж 90 днів відгодівлі кормову добавку Польфамікс, жива маса була вищою, ніж у однолітків І групи. У віці 120 днів молодняк дослідних груп переважали за живою масою першу групу на 2,2 та 5,9 %. В подальшому ця перевага становила: в 150 днів - на 5,0 та 8,1 %, в 180 днів - на 7,4 і 10,5 % відповідно. Абсолютний приріст при вирощуванні був також більшим у 2- та 3-ій групах. Встановлено економічну доцільність оптимізації виробництва свинини за рахунок повноцінної збалансованої годівлі. Intensification of the pig industry and a significant increase in the production of high-quality and competitive pork are subject to the widespread introduction of feed additives in pig feeding. To accelerate the growth and development of piglets, it is necessary to use highquality modern compound feeds, which are developed and produced taking into account all the characteristics of the animal organism of the appropriate age. In the experimental substantiation of the optimal levels of BVMD Polfamix when fattening young pigs, its effect on productivity and metabolism was determined. In young pigs, which were fed the feed additive Polfamix for 90 days of fattening, the live weight was higher than in peers of group I. At the age of 120 days, the young animals of the experimental groups exceeded the first group in live weight by 2.2 and 5.9%. Subsequently, this advantage was: at 150 days - by 5.0 and 8.1%, at 180 days - by 7.4 and 10.5%, respectively. The absolute growth rate during cultivation was also greater in the 2nd and 3rd groups. The economic feasibility of optimizing pork production through full-fledged balanced feeding has been established.
Obhruntuvannya of optimal levels of bvmd when growing young pigs
Бегма Наталія Андріївна https://orcid.org/0000-0002-8598-6686
Keywords: середньодобові прирости; average daily gains; молодняк свиней на відгодівлі; young pigs for fattening; кормова добавка; feed additive