Генотип VII вірусу хвороби Ньюкасла : практичний досвід контролю у бройлерному господарстві - Оробчук, А. В.; Orobchuk, A. V.; Недзвецький, Віктор Станіславович; Nedzvetsky, Victor S.; Nedzvetsky, V. S.; Nedzvetsky, Viktor; Nedzvetsky, Victor; Nezdvetsky, V. (НУБіП України, 2025)
Порівняно ефективність застосування лише живих вакцин та комбінованої схеми (rHVT-ND + жива вакцина) проти хвороби Ньюкасла у бройлерному господарстві за умов циркуляції NDV генотипу VII. Встановлено, що багаторазове використання живих вакцин не забезпечило належного захисту, що супроводжувалося клінічними проявами, високим падежем і підтвердженою реплікацією вірусу. Натомість комбінована схема вакцинації забезпечила відсутність клінічних ознак, високу збереженість птиці та відсутність виділення вірусу. Отримані результати підтверджують доцільність застосування комбінованих програм імунопрофілактики та необхідність серологічного й ПЛР-моніторингу у промисловому птахівництві. Porivniano efektyvnist zastosuvannia lyshe zhyvykh vaktsyn ta kombinovanoi skhemy (rHVT-ND + zhyva vaktsyna) proty khvoroby Niukasla u broilernomu hospodarstvi za umov tsyrkuliatsii NDV henotypu VII. Vstanovleno, shcho bahatorazove vykorystannia zhyvykh vaktsyn ne zabezpechylo nalezhnoho zakhystu, shcho suprovodzhuvalosia klinichnymy proiavamy, vysokym padezhem i pidtverdzhenoiu replikatsiieiu virusu. Natomist kombinovana skhema vaktsynatsii zabezpechyla vidsutnist klinichnykh oznak, vysoku zberezhenist ptytsi ta vidsutnist vydilennia virusu. Otrymani rezultaty pidtverdzhuiut dotsilnist zastosuvannia kombinovanykh prohram imunoprofilaktyky ta neobkhidnist serolohichnoho y PLR-monitorynhu u promyslovomu ptakhivnytstvi.
Henotyp VII virusu khvoroby Niukasla : praktychnyi dosvid kontroliu u broilernomu hospodarstvi
Недзвецький Віктор Станіславович https://orcid.org/0000-0001-8975-6952
Keywords: комбінована вакцинація бройлерів; kombinovana vaktsynatsiia broileriv; хвороба Ньюкасла; khvoroba Niukasla; генотип VII NDV; henotyp VII NDV