Розподіл сипкого матеріалу в решеті з горизонтальною віссю обертання - Кобець, Анатолій Степанович; Kobets, Anatoly S.; Сobets’, A. S.; Kobec, Anatoly Stepanovich; Kobets, A.; Дирда, Віталій Ілларіонович; Dyrda, Vitaliy; Науменко, Микола Миколайович; Сокол, Сергій Петрович; Sokol, Sergiy; Філіпенко, Дмитро Вікторович; Filipenko, Dmitro; et al. (Інститут геотехнічної механіки імені М. С. Полякова Національної академії наук України, 2019)
Для очистки зерна від домішок використовують циліндричні решета, що обертаються навколо горизонтальної осі. Як показує практика, бажані такі режими сепарування, при яких зерновий ворох не обертається разом з решетом, а рухається окремо, проковзуючи по його поверхні. Можливі два такі режими. В першому суміш “зависає” в барабані, знаходячись в зрівноваженому стані під дією моменту сил ваги відносно осі обертання та момента сил тертя, що виникають на поверхні взаємодії з решетом. Суміш, що потрапляє на вільну поверхню, рухається опускаючись по лінії укосу. а швидкість проковзування на контактній поверхні залишається сталою і таким чином створюються не найкращі умови для сепарування. Ефективнішим являється другий режим, при якому ворох здійснює коливання навколо осі обертання відносно свого зрівноваженого положення. У цьому випадку швидкість проковзування на контактній поверхні є змінною, що створює найсприятливіші умови для очистки зерна від домішок. To clean the grain from impurities using a cylindrical sieve, rotating around a horizontal axis. As practice shows, such separation regimes are desirable in which the grain heap does not rotate with the sieve, but moves separately, slipping along its surface. Two such modes are possible. In the first, the mixture “freezes” in the drum, being in a balanced state under the action of the moment of gravity with respect to the axis of rotation and the moment of friction arising on the surface of interaction with the sieve. The mixture falling on the free surface moves down along the slope line, while the slip rate on the contact surface remains constant, and thus not the best conditions for separation are created. More effectiveis the second mode, in which the pile oscillates around the axis of rotation relative to its balanced position. In this case,the slip rate on the contact surface is variable, which creates favorable conditions for cleaning the grain from impurities.
Distribution of bulk material in the sieve with horizontal axis of rotation
Keywords: зерновий ворох; grain heap; циліндричне решето; cylindrical sieve; математична модель; mathematical model; очистка зерна; grain cleaning; рівняння рівноваги; equilibrium equation; лінія укосу; line of slope; контур перерізу; contour of the section