Особливості озеленення території біля гімназій житлового масиву Червоний Камінь міста Дніпро - Захарченко, Ганна Олександрівна; Zakharchenko, Hanna Oleksandrivna (Дніпровський ДАЕУ, 2024)
Мета роботи: провести інвентаризацію деревних насаджень, проаналізувати ступінь біорізноманіття дендрофлори гімназій, дослідити її таксономічну структуру та кількісний склад, визначити співвідношення біоморф, їх географічне походження та життєвий стан, надати рекомендації практичного характеру щодо часткової реконструкції насаджень та перегляду асортименту деревних рослин в озелененні відповідно до їх функціонального призначення та декоративності. Інвентаризація деревних насаджень на території гімназій № 96 і № 143 міста Дніпро дозволила порівняти біорізноманіття дендрофлори закладів, її життєвий стан, співвідношення біоморф, таксономічну структуру та географічне походження деревних рослин. В озелененні гімназій деревні насадження репрезентовані 40 видами і декоративними формами, що належать до 32 родів, 19 родин, 2 класів, 2 відділів. Вагомою часткою участі та кількістю видів в дендрофлорі представлені покритонасінні з родинами Розові (9 видів), Вербові (6 видів), Маслинові (3 види) і Сапіндові (4 види); голонасінні представлені 2 видами з мінімальною участю в 2,6 %. Запропонований проєкт реконструкції квітника перед центральним входом гімназії № 143. Meta roboty: provesty inventaryzatsiiu derevnykh nasadzhen, proanalizuvaty stupin bioriznomanittia dendroflory himnazii, doslidyty yii taksonomichnu strukturu ta kilkisnyi sklad, vyznachyty spivvidnoshennia biomorf, yikh heohrafichne pokhodzhennia ta zhyttievyi stan, nadaty rekomendatsii praktychnoho kharakteru shchodo chastkovoi rekonstruktsii nasadzhen ta perehliadu asortymentu derevnykh roslyn v ozelenenni vidpovidno do yikh funktsionalnoho pryznachennia ta dekoratyvnosti. Inventaryzatsiia derevnykh nasadzhen na terytorii himnazii № 96 i № 143 mista Dnipro dozvolyla porivniaty bioriznomanittia dendroflory zakladiv, yii zhyttievyi stan, spivvidnoshennia biomorf, taksonomichnu strukturu ta heohrafichne pokhodzhennia derevnykh roslyn. V ozelenenni himnazii derevni nasadzhennia reprezentovani 40 vydamy i dekoratyvnymy formamy, shcho nalezhat do 32 rodiv, 19 rodyn, 2 klasiv, 2 viddiliv. Vahomoiu chastkoiu uchasti ta kilkistiu vydiv v dendroflori predstavleni pokrytonasinni z rodynamy Rozovi (9 vydiv), Verbovi (6 vydiv), Maslynovi (3 vydy) i Sapindovi (4 vydy); holonasinni predstavleni 2 vydamy z minimalnoiu uchastiu v 2,6 %. Zaproponovanyi proiekt rekonstruktsii kvitnyka pered tsentralnym vkhodom himnazii № 143.
Osoblyvosti ozelenennia terytorii bilia himnazii zhytlovoho masyvu Chervonyi Kamin mista Dnipro
Keywords: проєкт реконструкції; proiekt rekonstruktsii; озеленення закладів освіти; ozelenennia zakladiv osvity; гімназії; himnazii; інвентаризація; inventaryzatsiia; дендрофлора; dendroflora; видовий склад; vydovyi sklad; біоморфи; biomorfy; життєвий стан; zhyttievyi stan