Особливості росту й розвитку та формування зернової продуктивності кукурудзи залежно від способів сівби в умовах державної установи Інститут зернових культур Національної академії аграрних наук України. - Вакуленко, Ярослав Максимович; Vakulenko, Yaroslav (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2020)
Доведено, що урожайність вищою була при ширині міжрядь 45 см і становила 6,77 т/га, при висіванні кукурудзи з шириною міжрядь 70 см урожайність становила 6,09 т/га, що на 68,0 ц/га менше в порівнянні зі звуженим способом сівби. Найвищу рентабельність було отримано при розміщенні рослин з шириною міжрядь 45 см, яка становила 179,0 %, умовно чистий прибуток − 28016 грн./га, а собівартість зерна однієї тони склала 2311 грн. Dovedeno, shcho urozhaynistʹ vyshchoyu bula pry shyryni mizhryadʹ 45 sm i stanovyla 6,77 t/ha, pry vysivanni kukurudzy z shyrynoyu mizhryadʹ 70 sm urozhaynistʹ stanovyla 6,09 t/ha, shcho na 68,0 ts/ha menshe v porivnyanni zi zvuzhenym sposobom sivby. Nayvyshchu rentabelʹnistʹ bulo otrymano pry rozmishchenni roslyn z shyrynoyu mizhryadʹ 45 sm, yaka stanovyla 179,0 %, umovno chystyy prybutok − 28016 hrn./ha, a sobivartistʹ zerna odniyeyi tony sklala 2311 hrn.
Osoblyvosti rostu y rozvytku ta formuvannya zernovoyi produktyvnosti kukurudzy zalezhno vid sposobiv sivby v umovakh derzhavnoyi ustanovy Instytut zernovykh kulʹtur Natsionalʹnoyi akademiyi ahrarnykh nauk Ukrayiny.
Keywords: кукурудза; corn; гібрид; hybrid; площа листя; leaf area; спосіб сівби; method of sowing; урожайність; yield; економічна ефективність; economic efficiency