Інтеграція аналітичного інструментарію в систему обліку і контролю суб’єкта підприємництва - Чернецька, Ольга Віталіївна; Chernetska, Olga; Гаркуша, Ганна; Garkusha, Anna; Богданова, Юлія; Bogdanova, Yulia (Науково-освітній інноваційний центр суспільних трансформацій. м. Чернігів, 2024)
В статті наголошено на необхідності системного та комплексного підходу до управління бізнесом, що забезпечується синергією систем обліку, аналізу та контролю. Акцентовано увагу на необхідності розв’я¬зання взаємопов’язаних завдань з обліку, аналізу та контролю при підготовці фахівців з управління та адміністрування. Мета статті полягає у дослідженні інструментарію аналітичного забезпечення бізнесу та виокремленні напрямків його синергетичної інтеграції в систему обліку та контролю суб’єкта підпри¬ємництва. Для досягнення мети в рамках системного підходу, причинно-наслідкового та логічного зв’язку було використано методи аналізу та синтезу, опису, узагальнення та систематизації, візуалізації. На ос¬нові огляду фахової літератури узагальнено інструментарій аналітичного забезпечення в системі обліку і контролю на підприємстві, який включає економіко-статистичні методи, фінансовий аналіз, моделювання, бізнес-аналітику та візуалізацію результатів розрахунків. Наведено прикладні аспекти застосування ана¬літичного інструментарію для потреб обліку і контролю суб’єкта підприємництва. Наголошено на необхід¬ності підвищення якості облікового ресурсу як основи для аналітичних розрахунків та контрольних проце¬дур. Відзначено актуальність застосування спеціалізованих діджитал – інструментів в системі управління на підприємстві як передумови точності та огрунтованості аналітичних розрахунків на основі виявлення суттєвої кількості взаємозв’язків для прогнозування ризиків. Виділено напрямки інтеграції аналітичного інструментарію в систему обліку і контролю суб’єкта підприємництва, зокрема в частині фінансового, ка¬дрового та управлінського обліку, контролю процесів виробництва та реалізації продукції, системи логісти¬ки та менеджменту, а також фінансово-економічної безпеки. Наголошено на дискусійних аспектах систе¬ми управління на підприємстві в контексті поєднання діджитал технологій з підвищенням рівня кваліфікації фахівців з управління та адміністрування, а також необхідністю врахування ризиків кіберзагроз. Стаття є теоретичною, цінність викладеного матеріалу полягає в можливості застосування виокремленого ін¬струментарію та напрямків інтеграції аналітичного інструментарію і систему обліку і контролю окре¬мого суб’єкта підприємництва, що забезпечить прозорість системи його менеджменту, своєчасність та оперативність прийняття обгрунтованих рішень та достатній рівень конкурентоспроможності бізнесу. The article emphasizes the need for a systematic and comprehensive approach to business management, which is provided by the synergy of accounting, analysis and control systems. Attention is focused on the need to solve interrelated accounting, analysis and control tasks when training management and administration specialists. The purpose of the article is to study the analytical support tools for business and identify areas of its synergistic integra¬tion into the accounting and control system of an entrepreneurial entity. To achieve the goal within the framework of a systematic approach, cause-and-effect and logical connection, the methods of analysis and synthesis, description, generalization and systematization, visualization were used. Based on a review of professional literature, the analyt¬ical support tools for the accounting and control system at the enterprise are summarized, which include economic and statistical methods, financial analysis, modeling, business analytics and visualization of calculation results. Ap¬plied aspects of the use of analytical tools for the needs of accounting and control of an entrepreneurial entity are pre¬sented. The need to improve the quality of the accounting resource as a basis for analytical calculations and control procedures is emphasized. The relevance of using specialized digital tools in the enterprise management system is noted as a prerequisite for the accuracy and validity of analytical calculations based on the identification of a signifi¬cant number of relationships for risk forecasting. The directions of integrating analytical tools into the accounting and control system of an entrepreneurial entity are highlighted, in particular in terms of financial, personnel and manage¬ment accounting, control of production and sales processes, logistics and management systems, as well as financial and economic security. The discussion aspects of the enterprise management system in the context of combining digital technologies with improving the level of qualification of management and administration specialists, as well as the need to take into account the risks of cyber threats are emphasized. The article is theoretical, the value of the presented material lies in the possibility of using the selected tools and areas of integration of analytical tools and the accounting and control system of a separate business entity, which will ensure the transparency of its management system, timeliness and efficiency of making informed decisions and a sufficient level of business competitiveness.
Integration of analytical tools into the accounting and control system of a business entity
Keywords: облік; accounting; аналіз; analysis; контроль; control; інструментарій; integration; інтеграція; integration; управління; management; суб’єкт підприємництва; business entity