Методика оцінювання бізнес-моделі аграрного виробництва в умовах "зеленої" трансформації - Оганісян, А. А.; Ohanisian, A. (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, ТОВ `ДКС Центр`, 2025)
В статті наголошено, що однією з найгостріших проблем людства, до вирішення якої прикута увага світової спільноти є зміна клімату. Підкреслено, що і країнами, і бізнесом вже не перший рік здійснюються заходи щодо "зеленої" трансформації та збереження довкілля. Втім, цього недостатньо для досягнення поставлених амбітних цілей щодо скорочення викидів вуглецю. Через це, питання прискорення темпів "зеленої" трансформації, зокрема, агробізнесу, з кожним днем набувають все більшої актуальності. Відтак, у період повоєнного відновлення України відбудова аграрного сектору економіки має здійснюватися на засадах кліматичної орієнтованості та "зеленої" трансформації. Однак, не кожен агровиробник через брак коштів, може запровадити інноваційні кліматично орієнтованих технологій. Вирішити це питання частково можливо шляхом продажу вуглецевих сертифікатів на добровільному вуглецевому ринку. Проте за умови, якщо аграрії доведуть схильність їх бізнесу до "озеленення", що наразі можливо шляхом формування корпоративної звітності відповідно до вимог CSRD та ESRS. Введення в дію CSRD та ESRS практично призвело до перезавантаження порядку денного створення вартості тазміни виробниками традиційних бізнес-моделей на кліматично орієнтовані. Втім, наскільки та чи інша бізнес-модель сприяє "озелененню" агробізнесу оцінити досить складно через відсутність усталеної методики розрахунку індикатора "озеленення". Розуміючи гостроту даного питання, запропоновано оцінювання "озеленення" агробізнесу здійснювати за індикатором інтенсивності "зеленого" переходу бізнесу, який на відміну від існуючих показників сталості, ґрунтується на системі показників ESRS та дозволяє мати чітку уяву щодо збереження агробізнесом довкілля, а відтак, і набуття права на участь власників вуглецевих сертифікатів у торгах на добровільному вуглецевому ринку. The article emphasizes that one of the most pressing problems of humanity, the solution of which is focused on theattention of the world community, is climate change. It is emphasized that both countries and businesses have been implementing measures for "green" transformation and environmental protection for several years. However, this is not enough to achieve the ambitious goals set for reducing carbon emissions. Because of this, the issues of accelerating the pace of "green" transformation, in particular, agribusiness, are becoming more and more relevant every day. Therefore, during the post-war recovery of Ukraine, the reconstruction of the agricultural sector of the economy should be carried out on the principles of climate orientation and "green" transformation. However, not every agricultural producer, due to lack of funds, can introduce innovative climate-oriented technologies. This issue can be partially resolved by selling carbon certificates on the voluntary carbon market. However, provided that farmers prove the inclination of their business to "greening", which is currently possible by forming corporate reporting in accordance with the requirements of CSRD and ESRS. The introduction of CSRD and ESRS has practically led to a reset of the value creation agenda and manufacturers' shift from traditional business models to climate-oriented ones. However, it is quite difficult to assess the extent to which a particular business model contributes to the "greening" of agribusiness due to the lack of an established methodology for calculating the "greening" indicator. Understanding the urgency of this issue, it is proposed to assess the "greening" of agribusiness using the "green" transition index, which, unlike existing sustainability indicators, is based on the ESRS indicator system and allows for a clear idea of agribusiness’s environmental protection and, consequently, the acquisition of the right to participate as carbon certificate holders intruding on the voluntary carbon market.
Methodology for assessing of the business model of agricultural production in the context of 'green' transformation
Keywords: бізнес-модель аграрного виробництва; business model of agricultural production; індикатор інтенсивності "зеленого" переходу бізнесу; indicator of intensity of "green" business transition; індикатор енергетичного переходу; indicator of energy transition; індикатор ресурсозбереження; indicator of resource conservation; індикатор циклічності; indicator of cyclicality; "зелена" трансформація; "green" transformation