Моніторинг заготівлі вітчизняних лісових матеріалів в Україні в контексті сталого розвитку - Плотка, Любов Володимирівна; Plotka, Liubov; Ситник, Світлана Анатоліївна; Sytnyk, Svitlana (Науково-освітній інноваційний центр суспільних трансформацій, м. Чернігів, 2025)
У контексті глобальних викликів сталого розвитку, таких як доступ до енергетичних ресурсів і захист навколишнього середовища, лісова галузь України відіграє важливу роль у забезпеченні енергетичної безпеки та економічного відновлення країни. Одним із ключових аспектів цього процесу є ефективне використання лісових ресурсів, що дозволяє забезпечити баланс між економічними, екологічними та соціальними вимогами сталого розвитку. Особлива увага приділяється моніторингу заготівлі деревини в Україні як основному інструменту управління лісовими ресурсами. Враховуючи значну частину лісових масивів, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях, а також зростаючий попит на деревину для відбудови країни, наявність ефективної системи моніторингу є надзвичайно важливою для забезпечення раціонального використання лісових ресурсів. Метою цієї статті є оцінювання існуючої системи моніторингу заготівлі вітчизняних лісових матеріалів та аналіз їхніх обсягів у період з 2010 по 2024 рік. Дослідження показує, що максимальний обсяг заготівлі деревини становив 22 529,7 тис. м³ у 2018 році, після чого спостерігається стійка тенденція до зменшення обсягів заготівлі, зокрема в останні три роки. Стаття також аналізує проблеми управління лісовими ресурсами, зокрема відсутність інтегрованої стратегії сталого управління лісами, обмеження фінансових і технологічних можливостей для ефективного контролю, а також недостатню громадську участь у процесі моніторингу. Для забезпечення сталого розвитку лісового господарства в Україні необхідно вдосконалити законодавство, запровадити новітні цифрові платформи для обліку та моніторингу, а також забезпечити активну участь громадськості в прийнятті рішень щодо управління лісами. Ці заходи сприятимуть запобіганню незаконним рубкам і забезпеченню сталого використання лісових ресурсів у майбутньому, що є важливим для відновлення країни й використання лісових матеріалів у якості енергетичних ресурсів. In the context of global sustainable development challenges, such as access to energy resources and environmental protection, the forestry sector in Ukraine plays a crucial role in ensuring energy security and the economic recovery of the country. One of the key aspects of this process is the effective use of forest resources, which allows for a balance between the economic, environmental, and social requirements of sustainable development. Special attention is given to monitoring timber harvesting in Ukraine as a primary tool for managing forest resources. Considering the significant portion of forested areas that are located in temporarily occupied territories, as well as the growing demand for timber for the country's reconstruction, the presence of an effective monitoring system is extremely important for ensuring the rational use of forest resources.
Monitoring of timber harvesting in Ukraine in the context of sustainable development goals
Keywords: лісова галузь України; sforest industry of Ukraine; цілі сталого розвитку у лісовому господарстві; sustainable development goals in forestry; лісові ресурси; forest resources; моніторинг лісових матеріалів; monitoring of forest materials; заготівля лісоматеріалів; timber harvesting