Некоторые биохимические показатели крови нетелей и первотельных коров в период акклиматизации при физиологическом и патологическом течении послеродового периода - Дуда, Юлія Вікторівна; Duda, Yuliya; Duda, Y. V.; Duda, J. V.; Duda, Julia; Duda, Y.; Duda, J.; Duda, Yulia; Duda, Yu.; Duda, Yulia V.; Duda, Julia Viktorovna; Duda, Yu. V.; et al. (ТАУ им. Ш. Шотемур, 2021)
В процессе адаптации нетелей перемещенных с Германии в Украину были установлены отклонения от нормы содержания кальция, каротина, резервной щелочности, общего белка, IgG и IgM. У новотельных коров регистрировали послеродовую патологию. Это объясняется суммой различных причин: во-первых, животные подвергались транспортному стрессу, то есть уже 4–6 месяцев беременности их транспортировали; во-вторых, резко изменилась технология содержания, климат, состав окружающей микрофлоры, что повлекло адаптационную перестройку в их организме в связи с перечисленными выше стрессовыми факторами; в-третьих, вероятно, недостаточный ветеринарный контроль, так как среди животных в исследуемом стаде выявлены хронические заболевания; в-четвертых, затруднена оценка заболеваний животного, так как отсутствует его карточка санитарного тестирования. У процесі адаптації нетелів переміщених з Німеччини в Україну було встановлено відхилення від норми вмісту кальцію, каротину, резервної лужності, загального білка, IgG та IgM. У новотільних корів реєстрували післяпологову патологію. Це пояснюється різними причинами: по-перше, тварини зазнавали транспортного стресу, тобто вже 4-6 місяців тільності їх транспортували; по-друге, різко змінилася технологія утримання, клімат, склад навколишньої мікрофлори, що спричинило адаптаційну перебудову в їхньому організмі у зв'язку з вищепереліченими стресовими факторами; по-третє, ймовірно, недостатній ветеринарний контроль, оскільки серед тварин у досліджуваному стаді виявлено хронічні захворювання; по-четверте, утруднена оцінка захворювань тварини, оскільки відсутня її картка санітарного тестування. U protsesi adaptatsii neteliv peremishchenykh z Nimechchyny v Ukrainu bulo vstanovleno vidkhylennia vid normy vmistu kaltsiiu, karotynu, rezervnoi luzhnosti, zahalnoho bilka, IgG ta IgM. U novotilnykh koriv reiestruvaly pisliapolohovu patolohiiu. Tse poiasniuietsia riznymy prychynamy: po-pershe, tvaryny zaznavaly transportnoho stresu, tobto vzhe 4-6 misiatsiv tilnosti yikh transportuvaly; po-druhe, rizko zminylasia tekhnolohiia utrymannia, klimat, sklad navkolyshnoi mikroflory, shcho sprychynylo adaptatsiinu perebudovu v yikhnomu orhanizmi u zviazku z vyshcheperelichenymy stresovymy faktoramy; po-tretie, ymovirno, nedostatnii veterynarnyi kontrol, oskilky sered tvaryn u doslidzhuvanomu stadi vyiavleno khronichni zakhvoriuvannia; po-chetverte, utrudnena otsinka zakhvoriuvan tvaryny, oskilky vidsutnia yii kartka sanitarnoho testuvannia.
Деякі біохімічні показники крові нетелів і корів первісток у період акліматизації при фізіологічному та патологічному перебігу післяотельного періоду
Deiaki biokhimichni pokaznyky krovi neteliv i koriv pervistok u period aklimatyzatsii pry fiziolohichnomu ta patolohichnomu perebihu pisliaotelnoho periodu
Дуда Юлія Вікторівна https://orcid.org/0000-0003-0892-0402 Корейба Людмила Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-8658-1779
Keywords: біохімічні показники крові; biokhimichni pokaznyky krovi; акліматизація; aklimatyzatsiia; нетелі; neteli; корови первістки голштинської породи; korovy pervistky holshtynskoi porody; післяотельний період; pisliaotelnyi period; післяотельна патологія; pisliaotelna patolohiia