Вплив тривалості пренатального періоду на ріст і розвиток телиць української червоної молочної породи - Черненко, Олександр Миколайович; Chernenko, Oleksandr; Chernenko, O. M.; Chernenko, Oleksandr Mikolajovich; Chernenko, O.; Chernenko, Oleksandr M.; Chernenko, A.; Черненко, Олена Іванівна; Chernenko, O.; Chernenko, O. I.; Chernenko, Olena Ivanivna; Гейко, Д. С.; et al. (ДУ Інститут зернових культур НААН, 2024)
Мета роботи – з‟ясувати особливості росту і розвитку телиць української червоної молочної породи залежно від тривалості пренатального періоду і вплив його тривалості на наступну молочну продуктивність. Дослідження проводили у СПП «Чумаки» Дніпропетровської області. Тварин у групи формували з урахуванням породи, віку, фізіологічного стану та кількості лактацій. Загальна чисельність піддослідного поголів‟я складала 77 голів, вони були аналогами за віком та фізіологічним станом, розподілені на три групи в залежності від тривалості пренатального розвитку: менше 273 днів - коротка (І група); 273-283 дні - середня (ІІ група) і понад 283 дні - подовжена (ІІІ група) тривалість ембріогенезу. Межі між групами визначали на основі значення квадратичного відхилення в варіаційному ряду ознак: коротка тривалість ембріогенезу – М менше М-0,5 сігми; середня - від М-0,5 сігми до М+0,5 сігми; подовжена – М більше М+0,5 сігми. The influence of the length of the prenatal period on the growth and development of the body of heifers of the Ukrainian red dairy breed and their subsequent milk productivity over three completed lactations was studied. Heifers with a prolonged period of intrauterine development were inferior to animals with a short and medium duration of the prenatal period in terms of live weight up to 12 months of age by 9.7 kg (6.6 %) for Р>0.95 and 12.5 kg (8.3 %) for Р>0.99, for absolute and average daily gains, respectively, by 10.6 kg (9.9%) for P>0.99 and 58 g (9.9%) for P>0.99 and 13.1 kg (11.2%) for P>0.999 and 71 g (11.2%) for P> 0.999, according to milk yield for the first three completed lactations by 245–504 kg (5.8–10.6 %) for P> 0.95–0.99 and the amount of milk fat obtained by 12.6–18.2 kg (8.4–10.2 %) for P>0.99.
The influence of the duration of the prenatal period on the growth and development of heifers of the Ukrainian red dairy breed
Черненко Олександр Миколайович https://orcid.org/0000-0002-8829-3148 Черненко Олена Іванівна https://orcid.org/0000-0002-5951-6576
Keywords: скотарство; skotarstvo; молочна продуктивність; molochna produktyvnist; телиці української червоної молочної породи; telytsi ukrainskoi chervonoi molochnoi porody