Причини безробіття в Україні та шляхи його подолання - Орлова, С.; Orlova, S. (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2021)
Сьогоденними причинами безробіття є: структурні зміни в економіці, зниження темпів економічного розвитку, науково-технічний прогрес, співвідношення цін на фактори виробництва, сезонні коливання виробництва, інфляція, низький рівень професійної підготовки й перепідготовки, неналежний рівень програм зайнятості та демографічні процеси, спад виробництва підприємств, добровільне звільнення з метою пошуку роботи, зниження попиту на професію. Через головну проблему сучасності, а саме COVID-19, підприємства втрачають велику частину грошей, тому не можуть зробити нічого іншого, як скоротити робочу силу методом звільнення або відправленням у довгострокову неоплачену відпустку. Однією з масштабних та головних проблем є трудова міграція за кордон. Sohodennymy prychynamy bezrobittia ye: strukturni zminy v ekonomitsi, znyzhennia tempiv ekonomichnoho rozvytku, naukovo-tekhnichnyi prohres, spivvidnoshennia tsin na faktory vyrobnytstva, sezonni kolyvannia vyrobnytstva, infliatsiia, nyzkyi riven profesiinoi pidhotovky y̆ perepidhotovky, nenalezhnyi riven prohram zainiatosti ta demohrafichni protsesy, spad vyrobnytstva pidpryiemstv, dobrovilne zvilnennia z metoiu poshuku roboty, znyzhennia popytu na profesiiu. Cherez holovnu problemu suchasnosti, a same COVID-19, pidpryiemstva vtrachaiut velyku chastynu hroshei, tomu ne mozhut zrobyty nichoho inshoho, yak skorotyty robochu sylu metodom zvilnennia abo vidpravlenniam u dovhostrokovu neoplachenu vidpustku. Odniieiu z masshtabnykh ta holovnykh problem ye trudova mihratsiia za kordon.
Prychyny bezrobittia v Ukraini ta shliakhy yoho podolannia
Keywords: безробіття; bezrobittia; причини; prychyny; шляхи подолання; shliakhy podolannia