Ефективність застосування нанобіочару для передпосівної інкрустації насіння сорго зернового в умовах Білоцерківської дослідної селекційної станції Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків Національної академії аграрних наук України - Бунецький, Володимир Олександрович; Bunetskyi, Volodymyr Oleksandrovych (Дніпровський державний аграрно–економічний університет, 2024)
Практична цінність роботи полягає в тому, що встановлено можливість підвищення концентрації фосфоровмісного препарату Дефенс С за проведення передпосівної інкрустації насіння в складі бакової суміші разом з адсорбентом нанобіочар. На основі проведених досліджень розроблено рекомендації виробництву з встановленням норм використання Дефенс С і нанобіочару. За рахунок передпосівної інкрустації насіння маємо можливість в агроценозах сорго зернового отримувати до трьох центнерів приросту урожаю зерна із повною окупністю витрат, які були зроблені під час проведення цього агрозаходу. Цей агрозахід повністю механізований, оскільки всі роботи по його виконанню здійснюються сільськогосподарськими машинами, як під час проведення протруювання насіння на насіннєвих токах, так і за висіву його сівалками під час сівби сорго. Praktychna tsinnist roboty poliahaie v tomu, shcho vstanovleno mozhlyvist pidvyshchennia kontsentratsii fosforovmisnoho preparatu Defens S za provedennia peredposivnoi inkrustatsii nasinnia v skladi bakovoi sumishi razom z adsorbentom nanobiochar. Na osnovi provedenykh doslidzhen rozrobleno rekomendatsii vyrobnytstvu z vstanovlenniam norm vykorystannia Defens S i nanobiocharu. Za rakhunok peredposivnoi inkrustatsii nasinnia maiemo mozhlyvist v ahrotsenozakh sorho zernovoho otrymuvaty do trokh tsentneriv pryrostu urozhaiu zerna iz povnoiu okupnistiu vytrat, yaki buly zrobleni pid chas provedennia tsoho ahrozakhodu. Tsei ahrozakhid povnistiu mekhanizovanyi, oskilky vsi roboty po yoho vykonanniu zdiisniuiutsia silskohospodarskymy mashynamy, yak pid chas provedennia protruiuvannia nasinnia na nasinnievykh tokakh, tak i za vysivu yoho sivalkamy pid chas sivby sorho.
Efektyvnist zastosuvannia nanobiocharu dlia peredposivnoi inkrustatsii nasinnia sorho zernovoho v umovakh Bilotserkivskoi doslidnoi selektsiinoi stantsii Instytutu bioenerhetychnykh kultur i tsukrovykh buriakiv Natsionalnoi akademii ahrarnykh nauk Ukrainy
Keywords: адсорбент нанобіочар; adsorbent nanobiochar; фосфоровмісний препарат Дефенс С; fosforovmisnyi preparat Defens S; чорнозем типовий; chornozem typovyi; родючість ґрунту; rodiuchist gruntu; сорго зернове; sorho zernove