Organizational and economic mechanism for managing vitrats of agricultural enterprises - Sitkovska, Alla; Сітковська, Алла Олександрівна; Polehenka, Marina; Полегенька, Марина Анатоліївна; Zyma, Yevhen; Зима, Євген Михайлович (Чорноморський національний університет імені Петра Могили, ТОВ `ДКС Центр`, 2024)
The article presents and comments on approaches to the definition of the concept of organizational and economic mechanism. Cost management in competitive conditions of management is one of the main components of the management of enterprises, which allows to achieve effective functioning and has the ability to influence the life of the enterprise. The mechanism of cost management in enterprises should cover a set of elements that ensure the development and adoption of management decisions on the formation of enterprise costs, taking into account the sectoral features and operating conditions of a particular enterprise, provided that it is oriented towards achieving the goals of its strategic development. Particular attention in the article is paid to the need to build an organizational and economic mechanism, taking into account the operational, tactical, strategic approaches to agrarian enterprises, as well as the need to take into account the action of the time factor. The principles of building a cost management mechanism determine the key states and rules for generating costs that are associated with the flexibility of this mechanism; interconnection of strategic and operational management and information security. Elements of the organizational and economic mechanism of cost management, such as subjects and objects of management, methods of production cost management are characterized. The features of costs as a management object such as: cost diversity; their dynamism; the severity of measurement, accounting and evaluation; complexity and inconsistency of influence on the economic result. Detailed in cost management of basic management functions. The external and internal factors that influence the change in the cost structure are disclosed during cost management. It is specified that each enterprise independently chooses, focusing on its needs and specifics of activity, management methods and forms an organizational and economic mechanism for managing production costs. У статті представлено та прокоментовано підходи до визначення поняття організаційно-економічного механізму, які розкривають його як сукупності управлінських методів, інструментів та визначать його як систему управління. Управління витратами в конкурентних умовах господарювання є однією із основних складових управління діяльністю підприємств, що дозволяє досягти ефективного функціонування і має можливість впливати на життєдіяльність підприємства. Механізм управління витратами на підприємствах повинен охоплювати сукупність елементів, які забезпечують розробку та прийняття управлінських рішень щодо формування витрат підприємства з врахуванням галузевих особливостей та умов функціонування конкретного підприємства при умови орієнтації на досягнення цілей його стратегічного розвитку. В статті розкриті вимоги яких необхідно дотримуватися при формуванні витрат на виробництво продукції аграрними підприємствами. Особливу увагу у статті приділено необхідності побудови організаційно-економічного механізму з урахуванням оперативного, тактичного, стратегічного підходів стосовно аграрних підприємств, а також окреслено необхідність урахування дії чинника часу. Принципи побудови механізму управління витратами визначають ключові стани та правила формування витрат, які пов'язані із гнучкістю цього механізму; взаємозв'язку стратегічного та оперативного їх управління та інформаційної забезпеченості. Охарактеризовані елементи організаційно-економічного механізму управління витратами, такі як суб'єкти і об'єкти управління, методи управління виробничими витратами. Визначено особливості витрат як об'єкта управління такі як: різноманіття витрат; їх динамізм; важкість виміру, обліку і оцінки; складність та суперечливість впливу на економічний результат. Деталізовані при управлінні витратами основних функцій менеджменту. Розкриті при управлінні витратами зовнішні та внутрішні фактори, що впливають на зміну структури витрат. Зазначено, що кожне підприємство самостійно обирає, орієнуючись на свої потреби та специфіку діяльності, методи управління та формує організаційно-економічний механізм управління виробничими витратами.
Організаційно-економічний механізм управління витратами аграрних підприємств
Keywords: upravlinnia; управління; vytraty; витрати; mekhanizm; механізм; orhanizatsiino-ekonomichni aspekty; організаційно-економічні аспекти; optymizatsiia vytrat; оптимізація витрат