Технологія відтворення свиней у приватному підприємстві «СІГМА» Дніпровського району Дніпропетровської області - Міщак, Руслан Дмитрович; Mishchak, Ruslan Dmytrovych (Дніпровський ДАЕУ, 2024)
Об’єм кваліфікаційної роботи 64 стор., містить 5 розділів, 6 таблиць, 32 рисунка, 28 використаних джерел наукової літератури. Мета кваліфікаційної роботи полягала у вивченні технології відтворення свиней французької селекції у ПП «СІГМА». У якості материнської генетичної форми використовується велика біла порода, а в якості батьківської генетичної форми кнури-плідники термінальних ліній на основі порід ландрас і п'єтрен. Для відгодівлі на м'ясо використовують трипородних фінальних гібридів, які досягають живої маси 100 кг за 155 діб, характеризуються тонким рівнем сала над 6-7 грудним хребцем 12 мм, рівномірним по тулубу як це вимагає Європейський союз, і це пов'язують з генетикою кнурів-плідників французької селекції. Свині французької селекції у господарстві характеризується високою багатоплідністю в середньому 14,5 народжених живих поросят (2-3 опорос), а 90% опоросів відбувається без родової допомоги. В господарстві відбувається 80 опоросів на місяць. Застосовується мануальний спосіб забору сперми у кнурів-плідників. Штучне осіменіння свиноматок здійснюється цервікальним і постцервікальним способами. Рентабельність виробництва свинини - 28,5 %. Obiem kvalifikatsiinoi roboty 64 stor., mistyt 5 rozdiliv, 6 tablyts, 32 rysunka, 28 vykorystanykh dzherel naukovoi literatury. Meta kvalifikatsiinoi roboty poliahala u vyvchenni tekhnolohii vidtvorennia svynei frantsuzkoi selektsii u PP «SIHMA». U yakosti materynskoi henetychnoi formy vykorystovuietsia velyka bila poroda, a v yakosti batkivskoi henetychnoi formy knury-plidnyky terminalnykh linii na osnovi porid landras i pietren. Dlia vidhodivli na miaso vykorystovuiut tryporodnykh finalnykh hibrydiv, yaki dosiahaiut zhyvoi masy 100 kh za 155 dib, kharakteryzuiutsia tonkym rivnem sala nad 6-7 hrudnym khrebtsem 12 mm, rivnomirnym po tulubu yak tse vymahaie Yevropeiskyi soiuz, i tse poviazuiut z henetykoiu knuriv-plidnykiv frantsuzkoi selektsii. Svyni frantsuzkoi selektsii u hospodarstvi kharakteryzuietsia vysokoiu bahatoplidnistiu v serednomu 14,5 narodzhenykh zhyvykh porosiat (2-3 oporos), a 90% oporosiv vidbuvaietsia bez rodovoi dopomohy. V hospodarstvi vidbuvaietsia 80 oporosiv na misiats. Zastosovuietsia manualnyi sposib zaboru spermy u knuriv-plidnykiv. Shtuchne osimeninnia svynomatok zdiisniuietsia tservikalnym i posttservikalnym sposobamy. Rentabelnist vyrobnytstva svynyny - 28,5 %.
Tekhnolohiia vidtvorennia svynei u pryvatnomu pidpryiemstvi «SIHMA» Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: технологія штучного осіменіння; tekhnolohiia shtuchnoho osimeninnia; свині французької селекції; svyni frantsuzkoi selektsii; велика біла порода; velyka bila poroda; ландрас; landras; п’єтрен; pietren