Швидкоростучі M.Bovis у проблемі туберкульозу - Ткаченко, Олексій Андрійович; Tkatschenko, A. A.; Tkatschenko, O. A.; Tkatschenko, Оleksii (Ветінформ, 2004)
Незважаючи на цілеспрямовану багаторічну роботу вчених світу, дотепер не розроблено достатньо високоефективного профілактичного препарату (вакцини), висоокоспецифічних методів діагностикий остаточно не доведено і неспростовано зв’язку між патогенними й умовно-патогенними та непатогенними атиповими мікобактеріями й швидкоростучими (формують колонії на 2–5-й день культивування при висівів суспензії з патологічного матеріалу та при висіві зависі мікроорганізмів у наступних генераціях) атиповими мікобактеріями. Патогенні мікобактерії внаслідок повільного обміну речовин і відповідно розмноження (термін поділу 18–24 год) при первинному посіві з патологічного матеріалу формують колонії на живильному середовищі на 15–30-й день і пізніше, а в наступних генераціях (в окремих випадках) і на 7-й день. Перевірені часом погляди на таку закономірність біологічних властивостей мікобактерій обумовили заходи профілактики й боротьби з туберкульозом тварин. Одним з найефективніших методів боротьби з туберкульозом є повна заміна скомпрометованого щодо хвороби поголів’я з паралельним проведенням загальних ветеринарно-санітарних й організаційно-господарських заходів. Оздоровлення стад методом систематичних алергічних досліджень, зокрема великої рогатої худоби, часто супроводжується повторними спалахами туберкульозу. Все це свідчить про недостатнє вивчення мікобактерій, зокрема їх біологічних властивостей, і може обґрунтовувати високий ступінь напруженості епізоотичної й епідемічної ситуації з туберкульозу в багатьох країнах світу. In spite of the long-term goal-oriented work of the world's scientists, the highly effective prophylactic drug (vaccines), highly specific diagnostic methods have not yet been developed, and the unconfirmed association between pathogenic and conditionally pathogenic and non-pathogenic atypical mycobacteria and fast-growing (form colonies at 2-5- day of cultivation when sowing the suspension from the pathological material and when sowing the suspensions of microorganisms in the next generations) with atypical mycobacteria. Pathogenic mycobacteria due to slow metabolism and, accordingly, proliferation (the period of separation 18-24 h) during primary sowing from pathological material form colonies on the nutrient medium on the 15th and 30th day and later, and in subsequent generations (in some cases) and at 7 the day The time-proven views on such a regularity of the biological properties of mycobacteria determined the measures for prevention and control of animal tuberculosis. One of the most effective methods for controlling tuberculosis is the complete replacement of the livestock affected by the disease, with the simultaneous implementation of general veterinary and sanitary and organizational-economic measures. Recovery of the herds by systematic allergic studies, in particular cattle, is often accompanied by repeated outbreaks of tuberculosis. All this testifies to insufficient study of mycobacteria, in particular their biological properties, and can justify a high degree of tensity of the epizootic and epidemic situation on tuberculosis in many countries of the world.
Fast-growing M.Bovis in the problem of tuberculosis
Keywords: M. bovis; M. bovis; штам; strain; колонія; colony; мікобактерії; mycobacterium; туберкульоз; tuberculosis