Спаржа (аспарагус) в умовах Степу України - Цилюрик, Олександр Іванович; Tsyliuryk, Oleksandr; Павлік, Максим; Pavlik, Maksym; Іван, Павлік; Ivan, Pavlik (My University, 2025)
Спаржа – дводомна рослина, що має чоловічі та жіночі квіти на різних рослинах. Цвітіння починається, як правило, на другий рік життя. Спаржа – це перехреснозапильна рослина. Перенесання пилку здійснюють комахи, переважно бджоли. Однак пилок у спаржі легкий і може легко переноситися на значні відстані вітром. Sparzha – dvodomna roslyna, shcho maie cholovichi ta zhinochi kvity na riznykh roslynakh. Tsvitinnia pochynaietsia, yak pravylo, na druhyi rik zhyttia. Sparzha – tse perekhresnozapylna roslyna. Perenesannia pylku zdiisniuiut komakhy, perevazhno bdzholy. Odnak pylok u sparzhi lehkyi i mozhe lehko perenosytysia na znachni vidstani vitrom.
Sparzha (asparahus) v umovakh Stepu Ukrainy
Keywords: спаржа; sparzha; Степ України; Step Ukrainy; перехреснозапильна рослина; perekhresnozapylna roslyna; багаторічна овочева культура; bahatorichna ovocheva kultura