Радіобіологія з основами сільськогосподарської радіоекології : практикум - Чорна, Валентина Іванівна; Chorna, Valentyna; Ананьєва, Таміла Володимирівна; Ananieva, Tamila (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2021)
У посібнику вміщені основні поняття з техніки радіаційної безпеки при роботі з радіоактивними речовинами, правила роботи з приладами індивідуального дозиметричного контролю. Розглянуто фізичні основи дозиметрії, прогнозування забруднення рослинницької і тваринницької продукції, вирощеної в умовах територій, забруднених радіонуклідами. Навчальний посібник призначений для користування при вивченні дисциплін «Радіобіологія», «Сільськогосподарська радіоекологія», «Радіоекологія» для здобувачів вищої освіти за спеціальностями 201 «Агрономія», 101 «Екологія», 183 «Технології захисту навколишнього середовища». U posibnyku vmishcheni osnovni poniattia z tekhniky radiatsiinoi bezpeky pry roboti z radioaktyvnymy rechovynamy, pravyla roboty z pryladamy indyvidualnoho dozymetrychnoho kontroliu. Rozghlianuto fizychni osnovy dozymetrii, prohnozuvannia zabrudnennia roslynnytskoi i tvarynnytskoi produktsii, vyroshchenoi v umovakh terytorii, zabrudnenykh radionuklidamy. Navchalnyi posibnyk pryznachenyi dlia korystuvannia pry vyvchenni dystsyplin «Radiobiolohiia», «Silskohospodarska radioekolohiia», «Radioekolohiia» dlia zdobuvachiv vyshchoi osvity za spetsialnostiamy 201 «Ahronomiia», 101 «Ekolohiia», 183 «Tekhnolohii zakhystu navkolyshnoho seredovyshcha».
Radiobiology with the basics of agricultural radioecology : practicum
Keywords: радіоактивність; radioactivity; радіоактивні ізотопи; radioactive isotopes; дозиметрія; dosimetry; еквівалентна доза; equivalent dose; equivalent dose; effective dose; радіоактивне забруднення територій; radioactive contamination of territories