Відтворна здатність дочок другої лактації від голштинських корів-матерів різного віку - Капшук, Наталя Олексіївна; Kapshuk, N. O.; Kapshuk, Natalya; Kapshuk, Natalia; Kapshuk, N. (Полтавська державна аграрна академія, 2020)
У статті висвітлено результати досліджень рівня показників репродуктивної функції голштинських корів другої лактації, народжених від матерів різного віку. Дослідження проводили на тваринах другої лактації: корови, народжені від корів-матерів у першу лактацію (n=22) – І група; корови, народжені від корів-матерів у другу лактацію (n=25) – ІІ група; корови, народжені від корів-матерів у третю лактацію (n=28) – ІІІ група (контрольна); корови, народжені від корів-матерів у четверту лактацію (n=23) – ІV група. Тварини усіх піддослідних груп мали невирівняне значення сервіс-періоду. Корови другої лактації (І група), які були народжені від корів-первісток, відзначилися його найменшим значенням відновного періоду після отелення – 1,0. У корів ІІІ (контрольної) групи, яких народили матері третьої лактації, сервіс період уже тривав понад 80 діб, тоді як у корів другої лактації ІV групи, які були отримані від матерів четвертої лактації, цей показник був більшим уже в 5 разів і становив майже 5. Значення індексу осіменіння прямопропорційно пов’язано з показником сервісперіоду. Його значення у корів І групи відповідало класичній схемі відтворення, і становило небільше 60 діб, тоді як у їх одноліток ІV групи сервіс-період був тривалішим у понад 4 рази і становив 222 доби. Рівень безпліддя корів-дочок у другу лактацію можна пояснити тим, наскільки ефективно функціонує їхня репродуктивна система. Тварини І групи не мають безплідних днів і втрат молока та телят. У тварин ІІ і ІІІ (контрольної) груп рівень безпліддя має такі показники – 13,3 і 20,3 діб відповідно, що призвело до втрат телят і молока в середньому на рівні 0,045 гол. і 308,4 кг. Корови ІV групи відзначились найвищим значенням безпліддя – 151 доба та втратами продукції – 0,53 гол телят і 2597 кг молока. Піддослідне поголів’я корів І, ІІ і ІІІ (контрольної) груп характеризувалось позитивним значенням індексу адаптації, яке в середньому дорівнювало 1,21. Натомість, корови ІV групи мали від’ємне значення індексу адаптації (-6,3), що перевищувало значення цього показника корів ІІІ (контрольної) групи в понад 26 разів, а тварин І групи у 32 рази. В статье отражены результаты исследований уровня репродуктивной функции голштинской породы коров второй лактации, рожденных от матерей разного возраста. Коровы второй лактации (I группа), которые были рождены от коров-первотелок, отличились его наименьшим значением сервис-периода после отела – 1,0. У коров ІІІ (контрольной) группы, сервис-период уже длился более 80 суток, тогда как у коров второй лактации IV группы, которые были получены от матерей четвертой лактации, этот показатель был больше уже в 5 раз. Значение индекса осеменения прямо пропорционально связано с показателем сервис-периода. Его значение у коров I группы соответствовало классической схеме воспроизводства и составило почти не более 60 суток, тогда как у их сверстниц IV группы сервис-период был длительнее в 4 раза и составил 222 суток. Подопытное поголовье коров І, ІІ, ІІІ (контрольной) группы характеризовалось положительным значением индекса адаптации, которое в среднем составляло 1,21. Коровы IV группы имели отрицательное значение индекса адаптации (-6,3), что превышало значение этого показателя коров ІІІ (контрольной) группы в 26 раз, а животных I группы в 32 раза. The article highlights the research results of the level of reproductive function indices of the second lactation Holstein cows, born to mothers of different ages. The studies were performed on the second lactation animals, which included: cows born from mother cows in the first lactation (n=22) - group I; cows born from mother cows in the second lactation (n=25) – group II; cows born from mother cows in the third lactation (n=28) – group III (control); cows born from cows in the fourth lactation (n=23) – group IV. Animals of all experimental groups had unmatched value of the service period. Cows of the second lactation (group I), which were born from first-calf heifers, had the lowest value of the recovery period after calving – 1.0. In cows of the III (control) group, which were born by mothers of the third lactation, the service period already lasted more than 80 days, while in cows of the second lactation in group IV, which were born by mothers of the fourth lactation, this figure was 5 times higher and amounted to almost 5. The value of insemination index is directly proportional to the service period indicator. Its value in cows of group I corresponded to the classical reproduction scheme, and made almost no more than 60 days, while in animals of the same age of group IV, the service period was more than 4 times longer and made 222 days. Infertility level of daughter cows in the second lactation can be explained by the fact how effectively their reproductive system functions. Animals in group I did not have infertile days and milk and calf losses. In animals of groups II and III (control), the level of infertility was 13.3 and 20.3 days, respectively, which resulted in calves and milk losses of 0.045 heads and 308.4 kg, on average. Cows of group IV were distinguished by the highest infertility value – 151 days and product losses – 0.53 heads of calves and 2,597 kg of milk. The experimental herd of cows of groups I, II and III (control) was characterized by a positive value of adaptation index, which averaged 1.21. In contrast, cows in group IV had a negative value of adaptation index (-6.3), which exceeded the value of this indicator of cows in group III (control) by more than 26 times, and animals in group I by 32 times.
Воспроизводительная способность дочерей второй лактации от голштинских коров-матерей разного возраста
Reproductive potential of second lactation daughters from holstein mother cows of different ages
Капшук Наталя Олексіївна https://orcid.org/0000-0002-2859-2795
Keywords: втрати продукції; product loss; індекс осіменіння; insemination index; сервіс-період; service period; міжотельний період; inter-calving period; індекс адаптації; adaptation index; безпліддя; infertility