Агроекомікроморфологічні властивості техноземів за умов сільськогосподарської рекультивації земель (Нікопольський марганцеворудний басейн) - Кацевич, Вікторія Валеріївна; Katsevych, Viktoriia; Грицан, Юрій Іванович; Hrytsan, Yurii (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2022)
Монографія містить результати вивчення особливостей формування мікробудови техноземів, сформованих із плейстоцен-міоценових потенційно родючих розкривних гірських порід (лесоподібних суглинків, суміші червоно-бурих глин і суглинків та сіро-зелених мергелястих глин) без покриття та з покриттям їх родючим шаром ґрунтової маси за умов сільськогосподарської рекультивації земель. Із метою діагностування ступеня трансформації техноземів за станом кутанних комплексів досліджені основні фізичні та повітряні властивості техноземів, вміст органічної речовини, фосфатазна активність та їх зміна за профілем у рекультивованих ґрунтах науково-дослідного стаціонару ДДАЕУ. Monohrafiia mistyt rezultaty vyvchennia osoblyvostei formuvannia mikrobudovy tekhnozemiv, sformovanykh iz pleistotsen-miotsenovykh potentsiino rodiuchykh rozkryvnykh hirskykh porid (lesopodibnykh suhlynkiv, sumishi chervono-burykh hlyn i suhlynkiv ta siro-zelenykh merheliastykh hlyn) bez pokryttia ta z pokryttiam yikh rodiuchym sharom gruntovoi masy za umov silskohospodarskoi rekultyvatsii zemel. Iz metoiu diahnostuvannia stupenia transformatsii tekhnozemiv za stanom kutannykh kompleksiv doslidzheni osnovni fizychni ta povitriani vlastyvosti tekhnozemiv, vmist orhanichnoi rechovyny, fosfatazna aktyvnist ta yikh zmina za profilem u rekultyvovanykh gruntakh naukovo-doslidnoho statsionaru DDAEU.
Ahroekomikromorfolohichni vlastyvosti tekhnozemiv za umov silskohospodarskoi rekultyvatsii zemel (Nikopolskyi marhantsevorudnyi basein)
Keywords: процеси ґрунтоутворення при рекультивації техногенно порушених земель; protsesy gruntoutvorennia pry rekultyvatsii tekhnohenno porushenykh zemel; фізико-географічна характеристика району проведення досліджень; fizyko-heohrafichna kharakterystyka raionu provedennia doslidzhen; методи проведення досліджень; metody provedennia doslidzhen; макро- та мікроморфологічна характеристика організації дерново-літогенних ґрунтів на лесоподібних суглинках; makro- ta mikromorfolohichna kharakterystyka orhanizatsii dernovo-litohennykh gruntiv na lesopodibnykh suhlynkakh; характеристика дерново-літогенних ґрунтів на сірозелених глинах; kharakterystyka dernovo-litohennykh gruntiv na sirozelenykh hlynakh; характеристика дерново-літогенних ґрунтів на червонобурих глинах; kharakterystyka dernovo-litohennykh gruntiv na chervonoburykh hlynakh; характеристика організації педоземів; kharakterystyka orhanizatsii pedozemiv; порівняльна характеристика мікробудови техноземів; porivnialna kharakterystyka mikrobudovy tekhnozemiv