Формування системи маркетингового управління конкурентоспроможністю аграрного підприємства - Кривуля, Валентин Євгенович; Kryvulia, Valentyn (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2022)
Об’єктом дослідження є процес розробки актуальної, скоординованої та функціонально-інтегрованої системи маркетингового управління. Предметом дослідження є сукупність наукових теоретичних, методичних та практичних підходів для дослідження конкурентоспроможності та формування організаційно-економічного механізму управління аграрним підприємством. Метою кваліфікаційної роботи є дослідження є обґрунтування доцільності впровадження управління маркетингом у сільськогосподарських підприємствах для забезпечення їх конкурентоспроможності. Методи дослідження. Під час дослідження використано наступні наукові методи: аналізу та синтезу (для виявлення проблем формування механізму забезпечення конкурентоспроможності), теоретичного пошуку та абстрактно-логічного (для характеристики сутності складових конкурентоспроможності), моделювання (для побудови моделі організаційно-економічного та маркетингового механізму управління конкурентоспроможністю). В роботі визначення категорії конкурентоспроможності підприємства; удосконалено науковий підхід до використання управління маркетингом у сільськогосподарських підприємствах, який передбачає застосування методів організаційно-економічного механізму управління для забезпечення конкурентоспроможності; запропоновано структуру організаційно-економічного механізму для вирішення задач ефективного управління конкурентоспроможністю С(Ф)Г «Агроінтер» та представлені ключові модулі маркетингового управління та маркетингового програмного забезпечення. Результати впроваджені в діяльність досліджуваного підприємства для підвищення конкурентоспроможності, полегшенням взаємовідносин зі споживачами. Obiektom doslidzhennia ye protses rozrobky aktualnoi, skoordynovanoi ta funktsionalno-intehrovanoi systemy marketynhovoho upravlinnia. Predmetom doslidzhennia ye sukupnist naukovykh teoretychnykh, metodychnykh ta praktychnykh pidkhodiv dlia doslidzhennia konkurentospromozhnosti ta formuvannia orhanizatsiino-ekonomichnoho mekhanizmu upravlinnia ahrarnym pidpryiemstvom. Metoiu kvalifikatsiinoi roboty ye doslidzhennia ye obgruntuvannia dotsilnosti vprovadzhennia upravlinnia marketynhom u silskohospodarskykh pidpryiemstvakh dlia zabezpechennia yikh konkurentospromozhnosti. Metody doslidzhennia. Pid chas doslidzhennia vykorystano nastupni naukovi metody: analizu ta syntezu (dlia vyiavlennia problem formuvannia mekhanizmu zabezpechennia konkurentospromozhnosti), teoretychnoho poshuku ta abstraktno-lohichnoho (dlia kharakterystyky sutnosti skladovykh konkurentospromozhnosti), modeliuvannia (dlia pobudovy modeli orhanizatsiino-ekonomichnoho ta marketynhovoho mekhanizmu upravlinnia konkurentospromozhnistiu). V roboti vyznachennia katehorii konkurentospromozhnosti pidpryiemstva; udoskonaleno naukovyi pidkhid do vykorystannia upravlinnia marketynhom u silskohospodarskykh pidpryiemstvakh, yakyi peredbachaie zastosuvannia metodiv orhanizatsiino-ekonomichnoho mekhanizmu upravlinnia dlia zabezpechennia konkurentospromozhnosti; zaproponovano strukturu orhanizatsiino-ekonomichnoho mekhanizmu dlia vyrishennia zadach efektyvnoho upravlinnia konkurentospromozhnistiu S(F)H «Ahrointer» ta predstavleni kliuchovi moduli marketynhovoho upravlinnia ta marketynhovoho prohramnoho zabezpechennia. Rezultaty vprovadzheni v diialnist doslidzhuvanoho pidpryiemstva dlia pidvyshchennia konkurentospromozhnosti, polehshenniam vzaiemovidnosyn zi spozhyvachamy.
Formuvannia systemy marketynhovoho upravlinnia konkurentospromozhnistiu ahrarnoho pidpryiemstva
Keywords: маркетингове управління; marketing management; конкурентоспроможність; competitiveness; аграрне підприємство; agricultural enterprise; чинники середовища; environmental factors; комплекс маркетингу; marketing complex; маркетинговий програмний продукт; marketing software product