Порівняльна ефективність етіотропних препаратів за лікування та профілактики еймеріозу бройлерів - Шкваря, Микола Миколайович; Shkvarya, Mikola; Shkvaria, M. M.; Shkvaria, N. N.; Shkvarya, M. M.; Shkvarya, N. N.; Shkvaria, Mikola; Shkvaria, Nikolai; Shkvarya, Nikolai; Shkvarya, M. (Дніпровський ДАЕУ, 2026)
Проведено порівняльну оцінку ефективності різних схем етіотропної терапії еймеріозу курчат-бройлерів у приватному господарстві. Встановлено, що застосування еймеріоцидних препаратів у комбінації з антимікробними засобами сприяло зниженню смертності, зменшенню інтенсивності інвазії та покращенню продуктивних показників птиці. Найвищу лікувальну та профілактичну ефективність показала схема із застосуванням трисульфону, яка забезпечила найкращу збереженість поголів’я, прирости живої маси та економічні результати. Отримані дані свідчать про доцільність використання трисульфону для контролю еймеріозу курчат-бройлерів в умовах приватних господарств. Provedeno porivnialnu otsinku efektyvnosti riznykh skhem etiotropnoi terapii eimeriozu kurchat-broileriv u pryvatnomu hospodarstvi. Vstanovleno, shcho zastosuvannia eimeriotsydnykh preparativ u kombinatsii z antymikrobnymy zasobamy spryialo znyzhenniu smertnosti, zmenshenniu intensyvnosti invazii ta pokrashchenniu produktyvnykh pokaznykiv ptytsi. Naivyshchu likuvalnu ta profilaktychnu efektyvnist pokazala skhema iz zastosuvanniam trysulfonu, yaka zabezpechyla naikrashchu zberezhenist poholivia, pryrosty zhyvoi masy ta ekonomichni rezultaty. Otrymani dani svidchat pro dotsilnist vykorystannia trysulfonu dlia kontroliu eimeriozu kurchat-broileriv v umovakh pryvatnykh hospodarstv.
Porivnialna efektyvnist etiotropnykh preparativ za likuvannia ta profilaktyky eimeriozu broileriv
Шкваря Микола Миколайович https://orcid.org/0000-0001-7279-3642
Keywords: еймеріоз; eimerioz; курчата-бройлери; kurchata-broilery; трисульфон; trysulfon; еймеріоцидні препарати; eimeriotsydni preparaty