Вплив добрив та нульового обробітку ґрунту на урожайність гороху в умовах товариства з обмеженою відповідальністю «Колос» Криворізького району Дніпропетровської області - Мірошина, Наталія Валентинівна; Miroshina, Natalia (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2021)
Визначено, що найкраща врожайність зерна гороху в досліді була отримана на варіанті оранки при внесенні добрива YARA MILA − 2,40 т/га та − 2,29 т / га при використанні YARA BELA СУЛЬФАН. Використання нульового обробітку ґрунту призвело до істотного зниження врожайності зерна гороху на всіх варіантах застосування добрив: до1,73 т / га в другому варіанті і до 1,50 т/га - у третьому. Найбільший збір білка отримано на варіанті оранки при внесенні добрив − 0,63 т/га. На інших варіантах досліду відзначено істотне зниження цього показника, при нульовому обробітку він склав – 0,27-0,42 т/га. При найбільшої врожайності зерна гороху − 2,71 т / га, отриманої на варіанті оранки із застосуванням добрива YARA MILA , умовно чистий дохід був − 11 186 грн./га при рівні рентабельності 146 %. Vyznacheno, shcho naykrashcha vrozhaynistʹ zerna horokhu v doslidi bula otrymana na varianti oranky pry vnesenni dobryva YARA MILA − 2,40 t/ha ta − 2,29 t / ha pry vykorystanni YARA BELA SULʹFAN. Vykorystannya nulʹovoho obrobitku gruntu pryzvelo do istotnoho znyzhennya vrozhaynosti zerna horokhu na vsikh variantakh zastosuvannya dobryv: do1,73 t / ha v druhomu varianti i do 1,50 t/ha - u tretʹomu. Naybilʹshyy zbir bilka otrymano na varianti oranky pry vnesenni dobryv − 0,63 t/ha. Na inshykh variantakh doslidu vidznacheno istotne znyzhennya tsʹoho pokaznyka, pry nulʹovomu obrobitku vin sklav – 0,27-0,42 t/ha.
Vplyv dobryv ta nulʹovoho obrobitku gruntu na urozhaynistʹ horokhu v umovakh tovarystva z obmezhenoyu vidpovidalʹnistyu «Kolos» Kryvorizʹkoho rayonu Dnipropetrovsʹkoyi oblasti
Keywords: горох; peas; добрива; fertilizers; нульовий обробіток ґрунту; zero tillage; якість; quality; продуктивність; productivity