Аналіз підходів до оцінки методів сільськогосподарського ризику - Васільєва, Леся Миколаївна; Vasilyeva, Lesya; Дурденко, Юлія; Durdenko, J. (Науково-дослідний центр індустріальних проблем розвитку НАН України (Харків, Україна), 2024)
Проведено аналіз підходів до оцінки методів, визначено переваги та недоліки щодо їх застосування для оцінки сільськогосподарського ризику. У результаті дослідження виділено особливості прояву сільськогосподарського ризику в умовах підприємництва, а також головні групи факторів, що впливають на ризики сільськогосподарського підприємництва. Встановлено, що методи оцінки сільськогосподарського ризику поділені на дві групи: прямі методи оцінки, які дають змогу провести розрахунки на підставі проаналізованої інформації; непрямі методи оцінки, що застосовують кількісні наслідки використання інших методів. Непрямі методи виступають допоміжними, хоча дають можливість отримати повніше уявлення про ризики та подальше ухвалення рішень. Обґрунтовано, що кожен з підходів має свої переваги та обмеження, і їх вибір залежить від специфіки ризиків, які необхідно оцінити, а також від доступних даних і ресурсів. Визначено, що найбільш прийнятним методом оцінки сільськогосподарських ризиків є експертний у поєднанні з рейтинговим, використання яких дає можливість окреслити проблемні точки та «зони ризику», а також отримати кількісний показник ризику за окремим напрямом діяльності чи реалізації загальної стратегії розвитку підприємства. Наголошено, що інтеграція кількох підходів дозволяє отримати більш повну картину ризиків та розробити ефективні стратегії їх мінімізації. As a result of the study, the features of the manifestation of agricultural risk in the conditions of entrepreneurship are allocated, as well as the main groups of factors influencing the risks of agricultural entrepreneurship. It is determined that the methods of agricultural risk assessment are divided into two groups: direct assessment methods, which allow to make calculations on the basis of the analyzed information; indirect assessment methods that apply the quantitative implications of the use of other methods. Indirect methods are auxiliary, although they provide an opportunity to get a more complete picture of risks and further decision-making. It is substantiated that each of the approaches has its own advantages and limitations, and their choice depends on the specifics of the risks that need to be assessed, as well as on the available data and resources. It is determined that the most acceptable method for assessing agricultural risks is expert method in combination with ranking, the use of which makes it possible to outline problem points and «risk zones», also to obtain a quantitative indicator of risk in a particular area of activity or implementation of the general strategy of enterprise development. It is emphasized that the integration of several approaches allows to obtain a more complete picture of risks and develop effective strategies for their minimization
Analyzing the Approaches to Assessment of Agricultural Risk Methods
Keywords: методи; methods; оцінка; assessment; підприємництво; entrepreneurship; ризики; risks; ризик-менеджмент; risk management; сільське господарство; сільське господарство; управління; management