Діагностика синдрому Довнера та ефективність лікувально-профілактичних заходів за метаболічної патології у корів голштинської породи в умовах відкритого акціонерного товариства «Чумаки» Дніпровського району Дніпропетровської області - Перістий, М. Г.; Peristy, M. G. (Дніпровський ДАЕУ, 2022)
За результатами наших досліджень було встановлено, що у ВАТ «Чумаки» основна патологія післяродового періоду – це гінекологічні захворювання (28,4 %), хвороби вимені (17,8 %), травної системи (15 %), хвороби копит (13,2 %), зміщення сичуга (7,8 %) , хвороби дихальної системи (6,1 %), захворювання печінки (4,8 %), патологічні роди (3,9 %), синдром Довнера (2,8 %). У корів за безприв’язного утримання більшою мірою спостерігаються закономірні зрушення біохімічних показників крові щодо меж фізіологічних коливань, а саме білірубіну на 110%, АлАТ – на 53%, фосфору – на 21%, глюкози - на 24%. Лікування синдрому Довнера ми рекомендуємо проводити препаратами: «Кальфосет» (100 мл внутрішньовенно або внутрішньом'язово, одноразово), «Кофеїн бензоат натрію 20%» (15 мл підшкірно), «Фосфосан» (0,2-0,4 мл на 1 кг маси, внутрішньовенно); – лікування синдрому Довнера на фоні кетозу проводити препаратами: «Дексаметазон» (10 мл одноразово) у поєднанні з наступними розчинами – «Глюкоза 40 %» (200 мл внутрішньовенно, 3 дні), «Борглюконат кальцію» (400 мл внутрішньовенно, 3 дні), «Рінгер-Локка» (3000 мл внутрішньовенно, одноразово), «Пропіленгліколь» (600 мл всередину), «Кальфосет» (100 мл внутрішньовенно або внутрішньом'язово); – лікування синдрому Довнера на фоні ацидозу проводити препаратами: «Гідрокарбонат натрію» (доза 100–150 г на 1 л води 2 рази на день, 3 дні), «10% розчин хлориду натрію» (індивідуально, залежно від маси тіла та перебігу хвороби). According to the results of our research, it was found that the main pathology of the postpartum period in OJSC "Chumaki" is gynecological diseases (28.4%), udder diseases (17.8%), digestive system (15%), hoof diseases (13.2 %), rennet displacement (7.8%), respiratory diseases (6.1%), liver disease (4.8%), pathological births (3.9%), postpartum paresis (2.8%). In cows, the natural changes in blood biochemical parameters relative to the limits of physiological fluctuations are observed to a greater extent, namely bilirubin by 110%, ALT - by 53%, phosphorus - by 21%, glucose - by 24%. We recommend treatment of Downer's syndrome with drugs: "Calfoset" (100 ml intravenously or intramuscularly, once), "Caffeine sodium benzoate 20%" (15 ml subcutaneously), "Phosphosan" (0.2-0.4 ml per 1 kg of mass, intravenously); - treatment of Downer's syndrome against the background of ketosis should be carried out with drugs: "Dexamethasone" (10 ml once) in combination with the following solutions - "Glucose 40%" (200 ml intravenously, 3 days), "Calcium borgluconate" (400 ml intravenously, 3 days), "Ringer-Locke" (3000 ml intravenously, once), "Propylene glycol" (600 ml inside), "Kalfoset" (100 ml intravenously or intramuscularly); - treatment of Downer's syndrome on the background of acidosis should be carried out with drugs: "Sodium bicarbonate" (dose 100-150 g per 1 liter of water 2 times a day, 3 days), "10% sodium chloride solution" (individually, depending on body weight and disease).
Diagnosis of Downer syndrome and the effectiveness of treatment and prevention measures for metabolic pathology in Holstein cows in the open joint-stock company "Chumaki" Dnieper district of Dnepropetrovsk region
Keywords: синдром Довнера; Downer syndrome; корови; cows; метаболізм; metabolism; кетоз; ketosis; ацидоз; acidosis