Аналіз причин загибелі осетрових риб в умовах фермерського господарства - Губанова, Надія Леонідівна; Gubanova, Nadiia; Hubanova, Nadiia; Gubanova, N.; Gubanova, N. L.; Gubanova, Nadezhda; Hubanova, N. L.; Новіцький, Роман Олександрович; Novitsky, R. A.; Novitsky, R. O.; Novitskiy, R. A.; Novitskiy, R. O.; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
Штучне розведення осетрових риб забезпечує збереження виду як складової ланки системи органічного світу, відновлення популяції та отримання якісного та цінного рибного продукту. Досліджено факт загибелі значної кількості сибірського (ленського) осетра (Acipenser baeri), вирощуваного умовах фермерського господарства (Дніпропетровська область, Україна). Застосовано комплекс гідрохімічних, іхтіологічних, гідробіологічних, мікологічних і мікробіологічних методів дослідження. Встановлено, що внаслідок порушення технологічних умов утримання осетрових риб в умовах підприємства відбулися зміни у поведінці, особливостях їх пересування, втраті апетиту з подальшою загибеллю значної кількості риби. Підвищення температури води на два градуси, проведення технічних робіт біля басейнів зумовило погіршення якості води, зміну поведінки риби та її загибель. Цей випадок – приклад неосвіченості працівників підприємства, економії коштів власника: порушено норми посадки риб третього та четвертого років життя. Інфекційних захворювань у басейнах з рибою не виявлено. В результаті проведеної роботи надані рекомендації щодо умов утримання осетрових, підтримки якості води належного рівня, застосування різних видів кормів і вітамінів для відновлення фізіологічного стану тварин та для запобігання появи таких ситуацій в майбутньому. Artificial breeding of sturgeon fish ensures the preservation of the species as a component of the organic world system, restoration of the population and obtaining a high-quality and valuable fish product. The fact of a significant number death of Siberian (Lena) sturgeon (Acipenser baerii) raised on a farm (Dnipropetrovsk region, Ukraine) was investigated. A complex of hydrochemical, ichthyological, hydrobiological, mycological and microbiological research methods was used. It was found that due to the violation of the technological conditions for keeping sturgeon fish in the enterprise, there were changes in their behavior, peculiarities in movement, loss of appetite with the death of a significant number of fish. An increase in water temperature by two degrees, technical work nearby the pools led to a deterioration in water quality, a change in the behaviour of fish and its death. This case is an example of the lack of education in employees from enterprise, the economy of the owner’s funds: the norms for planting fish of the third and fourth years of life have been violated. No infectious diseases were found in the fish pools. As a result of this work, recommendations were made on the conditions of keeping sturgeons, maintaining the water quality at the proper level, using various types of feed and vitamins to restore the physiological state of animals and to prevent the occurrence of such situations in the future.
Analysis of the death causes in sturgeon fish on a farming environment
Губанова Надія Леонідівна https://orcid.org/0000-0003-0617-2498 Новіцький Роман Олександрович https://orcid.org/0000-0001-9373-5759 Горчанок Анна Володимирівна https://orcid.org/0000-0003-0103-1477 Байдак Леонід Андрійович https://orcid.org/0000-0002-0509-5075
Keywords: гідрохімія води; hydrochemistry of water; осетрові риби; sturgeon fish; штучне розведення; artificial breeding; загибель; death