Якість питної води в сільській місцевості Криворізького залізорудного басейну та рекомендації щодо її поліпшення - Магазінов, Богдан Андрійович; Mahazinov, Bohdan (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Актуальність вибору теми підтверджується і нормативно-правовими підходами: на національному рівні вимоги до якості питної води визначені ДСТУ 7525:2014 та санітарними правилами, які встановлюють гігієнічні критерії, порядок контролю та методи аналізу показників якості води. Проте міжнародні стандарти (ВООЗ) та директиви ЄС містять оновлені рекомендації щодо пріоритетних забруднювачів і підходів до управління ризиком, що відображає необхідність порівняльної оцінки національних і міжнародних вимог при проведенні екологічних досліджень і розробці практичних заходів. Aktualnist vyboru temy pidtverdzhuietsia i normatyvno-pravovymy pidkhodamy: na natsionalnomu rivni vymohy do yakosti pytnoi vody vyznacheni DSTU 7525:2014 ta sanitarnymy pravylamy, yaki vstanovliuiut hihiienichni kryterii, poriadok kontroliu ta metody analizu pokaznykiv yakosti vody. Prote mizhnarodni standarty (VOOZ) ta dyrektyvy YeS mistiat onovleni rekomendatsii shchodo priorytetnykh zabrudniuvachiv i pidkhodiv do upravlinnia ryzykom, shcho vidobrazhaie neobkhidnist porivnialnoi otsinky natsionalnykh i mizhnarodnykh vymoh pry provedenni ekolohichnykh doslidzhen i rozrobtsi praktychnykh zakhodiv.
Yakist pytnoi vody v silskii mistsevosti Kryvorizkoho zalizorudnoho baseinu ta rekomendatsii shchodo yii polipshennia
Keywords: питна вода; pytna voda; свердловини; sverdlovyny; забруднювачі; zabrudniuvachi; водопостачання; vodopostachannia; водовідведення; vodovidvedennia