Впив Melissa officinalis на бiохiмiчнi показники кровi щурiв, якi отримували високожировий рацiон - Богомаз, Арсеній Анатолійович; Bogomaz, A. A.; Bohomaz, A. A.; Лєщова, Марина Олексіївна; Lieshchova, M. O.; Lieshchova, M. А.; Lieshchova, M.; Lieshchova, Maryna; Lieshchova, Marina (Поліський нац. ун-т, 2023)
Високожировий раціон, який споживали щури протягом 30 діб зумовлює порушення обміну речовин, що проявляється зміною біохімічних показників крові. Додавання до раціону сухого листя M. officinalis викликає суттєву зміну показників ліпідного обміну: зниження рівня триацилгліцеролів з одночасним підвищенням рівня холестеролу ліпопротеїдів високої щільності; змінює активність ферментів: підвищується активність лужної фосфатази і знижується активність гамма-глутамілтрансферази і аланінамінотрансферази, а також зумовлює зниження рівня глюкози і загального білірубіну. Vysokozhyrovyi ratsion, yakyi spozhyvaly shchury protiahom 30 dib zumovliuie porushennia obminu rechovyn, shcho proiavliaietsia zminoiu biokhimichnykh pokaznykiv krovi. Dodavannia do ratsionu sukhoho lystia M. officinalis vyklykaie suttievu zminu pokaznykiv lipidnoho obminu: znyzhennia rivnia tryatsylhlitseroliv z odnochasnym pidvyshchenniam rivnia kholesterolu lipoproteidiv vysokoi shchilnosti; zminiuie aktyvnist fermentiv: pidvyshchuietsia aktyvnist luzhnoi fosfatazy i znyzhuietsia aktyvnist hamma-hlutamiltransferazy i alaninaminotransferazy, a takozh zumovliuie znyzhennia rivnia hliukozy i zahalnoho bilirubinu.
Vpyv Melissa officinalis na biokhimichni pokaznyky krovi shchuriv, yaki otrymuvaly vysokozhyrovyi ratsion
Богомаз Арсеній Анатолійович http://orcid.org/0000-0001-9402-0472 Лєщова Марина Олексіївна http://orcid.org/0000-0002-4251-4152
Keywords: меліса лікарська; Melissa officinalis L.; бiохiмiчнi показники кровi; biokhimichni pokaznyky krovi; високожировий рацiон; vysokozhyrovyi ratsion