Організаційно економічний механізм державного регулювання розвитку загальної середньої освіти в Україні - Карпеко, Надія Миколаївна; Karpeko, Nadiia Mykolaivna (Національний університет цивільного захисту України, 2017)
Для того, щоб вірно сприймати, аналізувати й оцінювати інформацію, людина повинна мати достатній інтелект і необхідний комплекс знань. Основи для цього закладаються саме на рівні загальної середньої освіти, що пред'являє все більш високі вимоги до загальноосвітніх установ. Дослідження організаційно-економічного механізму державного регулювання в загальній середній освіті набуває особливу актуальність у наші дні, коли не припиняються дискусії з приводу реформи (чи модернізації) системи освіти. Вони ведуться як серед управлінців-практиків (не лише системи освіти), так і в академічних кругах. При цьому багато пропозицій щодо реформування вимагає ретельного критичного аналізу. Основні розбіжності торкаються таких напрямів реформування організаційно-економічного механізму в загальній середній освіті, як зміна статусу освітніх установ, перехід до нових нормативів і стандартів фінансування. При цьому основне обґрунтування вказаних проблем знаходиться в площині впровадження нових економічних європейських відносин у систему освіти. Dlia toho, shchob virno spryimaty, analizuvaty y otsiniuvaty informatsiiu, liudyna povynna maty dostatnii intelekt i neobkhidnyi kompleks znan. Osnovy dlia tsoho zakladaiutsia same na rivni zahalnoi serednoi osvity, shcho prediavliaie vse bilsh vysoki vymohy do zahalnoosvitnikh ustanov. Doslidzhennia orhanizatsiino-ekonomichnoho mekhanizmu derzhavnoho rehuliuvannia v zahalnii serednii osviti nabuvaie osoblyvu aktualnist u nashi dni, koly ne prypyniaiutsia dyskusii z pryvodu reformy (chy modernizatsii) systemy osvity. Vony vedutsia yak sered upravlintsiv-praktykiv (ne lyshe systemy osvity), tak i v akademichnykh kruhakh. Pry tsomu bahato propozytsii shchodo reformuvannia vymahaie retelnoho krytychnoho analizu. Osnovni rozbizhnosti torkaiutsia takykh napriamiv reformuvannia orhanizatsiino-ekonomichnoho mekhanizmu v zahalnii serednii osviti, yak zmina statusu osvitnikh ustanov, perekhid do novykh normatyviv i standartiv finansuvannia. Pry tsomu osnovne obgruntuvannia vkazanykh problem znakhodytsia v ploshchyni vprovadzhennia novykh ekonomichnykh yevropeiskykh vidnosyn u systemu osvity.
Orhanizatsiino ekonomichnyi mekhanizm derzhavnoho rehuliuvannia rozvytku zahalnoi serednoi osvity v Ukraini
Keywords: регулювання розвитку; rehuliuvannia rozvytku; загальна середня освіта; zahalna serednia osvita; організаційно-економічний механізм; orhanizatsiino-ekonomichnyi mekhanizm; регламентація механізму; rehlamentatsiia mekhanizmu; фінансово-господарська самостійність; finansovo-hospodarska samostiinist