Проєкт відновлення зрошувальної мережі в сільськогосподарському товаристві з обмеженою відповідальністю «Вікторія» Дніпровського району Дніпропетровської області - Новаковський, Артем Володимирович; Novakovskyi, Artem Volodymyrovych (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
Мета роботи – розробка проєкту відновлення зрошуваної ділянки, яка з часом була втрачена через вихід із ладу дощувальної техніки і неможливість в подальшому її ремонту і догляду. Обчислено режим зрошення проєктної сівозміни під середньосухий рік 75 %-ї забезпеченості та визначено під нього параметри зрошувальної і дренажної мережі. Підібрана необхідна кількість гідротехнічних споруд для забезпечення нормальної роботи цієї мережі. Обчислені об’єми будівельно-монтажних робіт і на їх основи визначена кошторисна вартість проєкту. Здійснена оцінка впливу запроєктованої ділянки на навколишнє середовище і запропоновані заходи зі зменшення її впливу. Розроблені заходи з безпечного виконання будівельно-монтажних робіт і безпеки в надзвичайних ситуаціях. На основі отриманих результатів виконаних розрахунків і прийнятих рішень розрахована економічна ефективність проєкту. Упровадження розробленого проєкту призведе до збільшення виробництва продукції рослинництва у господарстві і його ефективності. Meta roboty – rozrobka proiektu vidnovlennia zroshuvanoi dilianky, yaka z chasom bula vtrachena cherez vykhid iz ladu doshchuvalnoi tekhniky i nemozhlyvist v podalshomu yii remontu i dohliadu. Obchysleno rezhym zroshennia proiektnoi sivozminy pid serednosukhyi rik 75 %-yi zabezpechenosti ta vyznacheno pid noho parametry zroshuvalnoi i drenazhnoi merezhi. Pidibrana neobkhidna kilkist hidrotekhnichnykh sporud dlia zabezpechennia normalnoi roboty tsiiei merezhi. Obchysleni obiemy budivelno-montazhnykh robit i na yikh osnovy vyznachena koshtorysna vartist proiektu. Zdiisnena otsinka vplyvu zaproiektovanoi dilianky na navkolyshnie seredovyshche i zaproponovani zakhody zi zmenshennia yii vplyvu. Rozrobleni zakhody z bezpechnoho vykonannia budivelno-montazhnykh robit i bezpeky v nadzvychainykh sytuatsiiakh. Na osnovi otrymanykh rezultativ vykonanykh rozrakhunkiv i pryiniatykh rishen rozrakhovana ekonomichna efektyvnist proiektu. Uprovadzhennia rozroblenoho proiektu pryzvede do zbilshennia vyrobnytstva produktsii roslynnytstva u hospodarstvi i yoho efektyvnosti.
Proiekt vidnovlennia zroshuvalnoi merezhi v silskohospodarskomu tovarystvi z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «Viktoriia» Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: зрошувальна мережа; zroshuvalna merezha; поливна норма; polyvna norma; зрошувальна норма; zroshuvalna norma; режим зрошення; rezhym zroshennia; техніка поливу; tekhnika polyvu; дощувальна машина Otech; doshchuvalna mashyna Otech