Інноваційна технологія виробництва гречаної крупи - Ковальова, Олена Сергіївна; Kovalova, Olena (International Science Group, 2022)
Запропонована удосконалена технологія дозволить збільшити масову долю цілого ядра на 2-4% у порівнянні з класичною технологією. Це пов’язане з використанням плазмохімічно активованих водних розчинів для зволоження. Вони якісно змінюють технологічні властивості зернового матеріалу, а саме, послабляють зв'язок між оболонкою і ядром. При зволоженні активованими розчинами матеріалу спостерігалось інтенсивне переміщення вологи в середину зерна, що призводить до набухання білків і зменшення кількості порожнин між крохмальними зернами, в результаті чого пориста і рихла структура ендосперму стає більш щільною та збільшується в розмірі. Це призводить до деформації мікроструктури поверхні як ядра, так і оболонок. Деформування поверхонь призводить до виникнення внутрішньої напруги, за рахунок різниці між розширенням ядра і оболонки зерна гречки, а також до ослаблення зв’язку між ними. Це дозволяє зробити процес лущення більш ефективним, оскільки сприяє якісному відділенню оболонки від ядра. При цьому інтенсифікація зволоження, що спричинена застосуванням активованих розчинів, тільки підсилює цей ефект. Zaproponovana udoskonalena tekhnolohiia dozvolyt zbilshyty masovu doliu tsiloho yadra na 2-4% u porivnianni z klasychnoiu tekhnolohiieiu. Tse poviazane z vykorystanniam plazmokhimichno aktyvovanykh vodnykh rozchyniv dlia zvolozhennia. Vony yakisno zminiuiut tekhnolohichni vlastyvosti zernovoho materialu, a same, poslabliaiut zviazok mizh obolonkoiu i yadrom. Pry zvolozhenni aktyvovanymy rozchynamy materialu sposterihalos intensyvne peremishchennia volohy v seredynu zerna, shcho pryzvodyt do nabukhannia bilkiv i zmenshennia kilkosti porozhnyn mizh krokhmalnymy zernamy, v rezultati choho porysta i rykhla struktura endospermu staie bilsh shchilnoiu ta zbilshuietsia v rozmiri. Tse pryzvodyt do deformatsii mikrostruktury poverkhni yak yadra, tak i obolonok. Deformuvannia poverkhon pryzvodyt do vynyknennia vnutrishnoi napruhy, za rakhunok riznytsi mizh rozshyrenniam yadra i obolonky zerna hrechky, a takozh do oslablennia zviazku mizh nymy. Tse dozvoliaie zrobyty protses lushchennia bilsh efektyvnym, oskilky spryiaie yakisnomu viddilenniu obolonky vid yadra. Pry tsomu intensyfikatsiia zvolozhennia, shcho sprychynena zastosuvanniam aktyvovanykh rozchyniv, tilky pidsyliuie tsei efekt.
Innovative technology for the production of buckwheat groats
Keywords: гречка; buckwheat; крупа; groats; технологія переробки; processing technology; інноваційні прийоми; innovative methods