Фітосанітарний стан платанів (Platanus L.) у зелених насадженнях м. Дніпро - Зайцев, Максим Спартакович; Zaitsev, Maksym Spartakovych (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
Мета роботи: проаналізувати фітосанітарний стан платанів у зелених насадженнях м. Дніпро; оцінити рівень ушкодження листя шкідниками і хворобами; визначити видовий склад інвазивних філофагів. Проведено інвентаризацію модельних дерев платанів на визначених дослідних ділянках у межах м. Дніпро. Оцінено їх життєвий стан. Визначено загальний рівень ушкодження листя платанів (87,6 %), у тому числі збудниками хвороб (78,5 %) і філофагами (49,6 %). Визначено три основні хвороби листя платанів (Erysiphe platani, Apiognomonia veneta і Septoria platanifolia). Доведено, що рівень ураження залежить від умов зростання і віку дерев. Встановлено склад комплексу членистоногих філобіонтів платанів, до якого входить 28 видів із 22 родин 8 рядів. Виявлено декілька інвазійних спеціалізованих філофагів платанів (Edwardsiana platanicola, Phyllonorycter platani, Arocatus longiceps) і два особливо небезпечних адвентивних поліфага (Metcalfa pruinosa і Halyomorpha halys). Meta roboty: proanalizuvaty fitosanitarnyi stan plataniv u zelenykh nasadzhenniakh m. Dnipro; otsinyty riven ushkodzhennia lystia shkidnykamy i khvorobamy; vyznachyty vydovyi sklad invazyvnykh filofahiv. Provedeno inventaryzatsiiu modelnykh derev plataniv na vyznachenykh doslidnykh diliankakh u mezhakh m. Dnipro. Otsineno yikh zhyttievyi stan. Vyznacheno zahalnyi riven ushkodzhennia lystia plataniv (87,6 %), u tomu chysli zbudnykamy khvorob (78,5 %) i filofahamy (49,6 %). Vyznacheno try osnovni khvoroby lystia plataniv (Erysiphe platani, Apiognomonia veneta i Septoria platanifolia). Dovedeno, shcho riven urazhennia zalezhyt vid umov zrostannia i viku derev. Vstanovleno sklad kompleksu chlenystonohykh filobiontiv plataniv, do yakoho vkhodyt 28 vydiv iz 22 rodyn 8 riadiv. Vyiavleno dekilka invaziinykh spetsializovanykh filofahiv plataniv (Edwardsiana platanicola, Phyllonorycter platani, Arocatus longiceps) i dva osoblyvo nebezpechnykh adventyvnykh polifaha (Metcalfa pruinosa i Halyomorpha halys).
Fitosanitarnyi stan plataniv (Platanus L.) u zelenykh nasadzhenniakh m. Dnipro
Keywords: інвазивні види; invazyvni vydy; міські зелені насадження; miski zeleni nasadzhennia; платани; platany; життєвий стан; zhyttievyi stan; хвороби листя; khvoroby lystia; філофаги; filofahy; видовий склад; vydovyi sklad