Дослідження постіктальної фази у собак з ідіопатичною епілепсією в умовах клініки «Animalia» - Богдан, А. А.; Bohdan, A. A.; Cуслова, Наталія Іванівна; Suslova, Natalіya; Suslova, N. I.; Suslova, N.; Suslova, Natalia (НУБіП України, 2025)
Проаналізовано клінічні особливості постіктального періоду у собак з ідіопатичною епілепсією на основі проспективного опитування власників. Встановлено високу частоту постіктальних ознак, найпоширенішими з яких були дезорієнтація, хиткість та підвищена спрага, із медіанною тривалістю 29 хвилин. Виявлено, що постіктальна фаза впливає на якість життя тварин більшою мірою, ніж іктальна, а застосування бензодіазепінів асоціюється з подовженням її проявів. Отримані результати підкреслюють клінічну значущість постіктального періоду для прогнозу та оптимізації терапії. Proanalizovano klinichni osoblyvosti postiktalnoho periodu u sobak z idiopatychnoiu epilepsiieiu na osnovi prospektyvnoho opytuvannia vlasnykiv. Vstanovleno vysoku chastotu postiktalnykh oznak, naiposhyrenishymy z yakykh buly dezoriientatsiia, khytkist ta pidvyshchena spraha, iz mediannoiu tryvalistiu 29 khvylyn. Vyiavleno, shcho postiktalna faza vplyvaie na yakist zhyttia tvaryn bilshoiu miroiu, nizh iktalna, a zastosuvannia benzodiazepiniv asotsiiuietsia z podovzhenniam yii proiaviv. Otrymani rezultaty pidkresliuiut klinichnu znachushchist postiktalnoho periodu dlia prohnozu ta optymizatsii terapii.
Doslidzhennia postiktalnoi fazy u sobak z idiopatychnoiu epilepsiieiu v umovakh kliniky «Animalia»
Cуслова Наталія Іванівна https://orcid.org/0000-0001-9500-9224
Keywords: якість життя тварин; yakist zhyttia tvaryn; ідіопатична епілепсія собак; idiopatychna epilepsiia sobak; постіктальний період; postiktalnyi period