Results of assessment of breeding value sows according to the BLUP index (maternal line) and their productivity - Khalak, V. I.; Халак, В. І.; Bordun, O. M.; Бордун, О. М.; Horchanok, Anna; Horchanok, A.; Horchanok, A. V.; Gorchanok, A. V.; Горчанок, Анна Володимирівна; Chegorka, P. T.; Чегорка, П. Т.; Semyashkina, A. O.; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
В роботі наведено результати дослідження відтворювальних якостей свиноматок великої білої породи різної племінної цінності. На основі одержаних даних розраховано коефіцієнти дискретності основних кількісних ознак тварин піддослідних груп. Установлено, що ремонтні свинки великої білої породи за ознаками власної продуктивності (вік досягнення живої маси 100 кг, діб; товщини шпику на рівні 6–7 грудних хребців, мм ) належать до класу еліта. Максимальними показниками багатоплідності (12,8±0,21 гол), молочності (62,8±1,46 кг), кількості поросят на час відлучення (10,9±0,20 гол) та маси гнізда на час відлучення у віці 28 діб (85,6±1,54 кг) характеризуються свиноматки І піддослідної групи (індекс BLUP = 109,78-123,14). Критерієм відбору високопродуктивних тварин підконтрольних популяцій є значення індексу BLUP на рівні 109,78-123,14 балів. The paper presents the results of the study of the reproductive qualities of sows of the large white breed of different breeding value. Based on the obtained data, the coefficients of discreteness of the main quantitative characteristics of the animals of the experimental groups were calculated. It was established that repair pigs of large white breed according to their own productivity (age of reaching live weight of 100 kg, days; lard thickness at the level of 6-7 thoracic vertebrae, mm) belong to the elite class. The maximum indicators of multifertility (12.8±0.21 heads), milk yield (62.8±1.46 kg), the number of piglets at the time of weaning (10.9±0.20 heads) and litter weight at the time of weaning at the age of 28 days (85.6±1.54 kg) are characterized by sows I experimental group (BLUP index = 109.78-123.14). The criterion for selecting highly productive animals of controlled populations is the value of the BLUP index at the level of 109.78-123.14 points.
Результати оцінки племінної цінності свиноматок за індексом BLUP (по материнській лінії) та їх продуктивності
Горчанок Анна Володимирівна https://orcid.org/0000-0003-0103-1477
Keywords: кореляція; correlation; свиноматка; sow; порода; breed; індекс BLUP (материнська лінія); BLUP index (maternal line); відтворювальні якості; reproductive qualities; індекс; index; мінливість; variability