Лікування випадкових ран у собак в умовах міста Дніпропетровськ - Спіцина, Тетяна Леонідівна; Spitsyna, Tetiana; Гаращук, Марина Іванівна; Garashchuk, Maryna; Ткачук, Ігор Генадійович; Tkachuk, Igor (Дніпропетровський ДАЕУ, 2016)
Серед хірургічних хвороб досить часто спостерігаються випадкові рани травматичного, асептичного, гнійно-запального та інших процесів в різних ділянках тіла тварини. При лікуванні ран на перший план відносять локалізацію патологічного вогнища і не розповсюдження на сусідні ділянки тіла їх. Всі рани характеризуються такими клінічними ознаками, як біль, зяяння та кровотеча, часто спостерігається повне чи часткове порушення функції. Аналізуючи методи консервативного лікування ран треба зробити висновок про наявність значного арсеналу лікарських засобів, що впливають на процес загоєння ран, проте і донині є актуальними пошуки нових засобів, більш ефективних, ніж існуючі.
Keywords: хірургічні хвороби; рани; консервативне лікування; комплексна терапія лікування ран