Експериментальні дослідження з визначення електричного опору ґрунтів з різним ступенем вологості, мінералізації та температури - Гервольська, К. А.; Gervolska, Christina (My University, 2021)
В результаті експериментальних досліджень отримані залежності електричного опору від температури, вологості і концентрації добрив проб ґрунтів, відібраних в Магдалинівському районі Дніпропетровської області. Встановлено, що для всіх залежностей характерною областю зміни електричного опору є зона зі значеннями 2 - 4 МОм м, яка відповідає найбільш сприятливим умовам для розвитку рослин, а саме температури ґрунту 27 - 33°С, вологості 17 - 22%, концентрації добрив NPK 0,445 - 0,545г/дм3. Показана принципова можливість застосування цього методу для експрес-визначення вологості і засоленості ґрунтів. As a result of experimental researches dependences of electric resistance on temperature, humidity and concentration of fertilizers of the soil samples taken in the Magdalinovsky area of the Dnipropetrovsk region are received. It is established that for all dependencies the characteristic region of change of electric resistance is a zone with values of 2 - 4 Mм m, which corresponds to the most favorable conditions for plant development, namely soil temperature 27 - 33 ° С, humidity 17 - 22%, NPK fertilizer concentration 0,445 - 0.545 g / dm3. The fundamental possibility of using this method for rapid determination of soil moisture and salinity is shown.
Experimental studies to determine the electrical resistance of soils with different degrees of humidity, mineralization and temperature
Keywords: електричний опір; electrical resistance; вертикальне електричне зондування; vertical electrical sounding; вологість; humidity; температура; temperature; грунт; soil; засоленість ґрунтів; soil salinity