Удосконалення лінії видалення посліду на птахівничій фермі з розробкою скреперної установки - Рекалов, Деніс Сергійович; Rekalov, Denis (ДДАЕУ, 2023)
Метою роботи є підвищення ефективності технологічного процесу видалення посліду на птахівничій фермі з удосконаленням конструкції скреперної установки, яка забезпечить зменшення енерговитрат. Проведено аналіз технологій утримання птиці, встановлені основні їх недоліки і переваги. Повна реконструкція пташника потребує великих капітальних вкладень, тому прийнято рішення провести вдосконалення лінії видалення посліду. Згідно прийнятої системи утримання птахів підібрана оптимальна технологічна схема процесу видалення посліду, яка дозволяє ефективно прибирати приміщення. Вибрано тип та розрахована кількість засобів механізації, які входять до лінії. Проведено аналіз існуючих типів скреперних установок. В процесі аналізу розроблено конструкцію скрепера для повного прибирання посліду з гнойового каналу який забезпечує зменшення кількості проходів за рахунок якісного прибирання посліду. Визначено раціональний профіль поперечного перерізу скребків. Проведено розрахунок силових характеристик скрепера, а також визначено його потужність і продуктивність. Розглянуто питання організації охорони праці на підприємстві, вимоги безпеки праці до працівників та обладнання при роботі з розробленим обладнанням. Проведені техніко-економічні розрахунки лінії видалення посліду, визначили загальні експлуатаційні витрати, величину додаткових капіталовкладень та річний економічний ефект від впровадження розробки. Metoiu roboty ye pidvyshchennia efektyvnosti tekhnolohichnoho protsesu vydalennia poslidu na ptakhivnychii fermi z udoskonalenniam konstruktsii skrepernoi ustanovky, yaka zabezpechyt zmenshennia enerhovytrat. Provedeno analiz tekhnolohii utrymannia ptytsi, vstanovleni osnovni yikh nedoliky i perevahy. Povna rekonstruktsiia ptashnyka potrebuie velykykh kapitalnykh vkladen, tomu pryiniato rishennia provesty vdoskonalennia linii vydalennia poslidu. Zghidno pryiniatoi systemy utrymannia ptakhiv pidibrana optymalna tekhnolohichna skhema protsesu vydalennia poslidu, yaka dozvoliaie efektyvno prybyraty prymishchennia. Vybrano typ ta rozrakhovana kilkist zasobiv mekhanizatsii, yaki vkhodiat do linii. Provedeno analiz isnuiuchykh typiv skrepernykh ustanovok. V protsesi analizu rozrobleno konstruktsiiu skrepera dlia povnoho prybyrannia poslidu z hnoiovoho kanalu yakyi zabezpechuie zmenshennia kilkosti prokhodiv za rakhunok yakisnoho prybyrannia poslidu. Vyznacheno ratsionalnyi profil poperechnoho pererizu skrebkiv. Provedeno rozrakhunok sylovykh kharakterystyk skrepera, a takozh vyznacheno yoho potuzhnist i produktyvnist. Rozghlianuto pytannia orhanizatsii okhorony pratsi na pidpryiemstvi, vymohy bezpeky pratsi do pratsivnykiv ta obladnannia pry roboti z rozroblenym obladnanniam. Provedeni tekhniko-ekonomichni rozrakhunky linii vydalennia poslidu, vyznachyly zahalni ekspluatatsiini vytraty, velychynu dodatkovykh kapitalovkladen ta richnyi ekonomichnyi efekt vid vprovadzhennia rozrobky.
Udoskonalennia linii vydalennia poslidu na ptakhivnychii fermi z rozrobkoiu skrepernoi ustanovky
Keywords: пташник; ptashnyk; послід; poslid; лінія; liniia; скрепер; skreper; конструкція; konstruktsiia; ефективність; efektyvnist