Особливості вірулентності швидкорослих Mycobacte-rium bovis за пасажів в умовах навчальної лабораторії кафедри епізоотології та інфекційних хвороб тварин Дніпровського державного аграрно-економічного університету - Пономаренко, А. Р.; Ponomarenko, A. R. (Дніпровський ДАЕУ, 2020)
В дипломній роботі наведені результати вивчення змін культуральних і тинкторіальних властивостей та дослідження біологічної активності (вірулентності) швидкорослих M. bovis за прямих пасажів. Дослідження проводили на морських свинках масою тіла 250-300 г, не реагуючих на ППД-туберкулін для ссавців (відповідно до існуючих вимог). В результаті досліджень встановлено, що досліджувані швидкорослі патогенні мікобактерії проявляють біологічну активність, яка характеризу-ється певною закономірністю тривалості інфекційного процесу. В перші чотири прямих пасажів через організм морських свинок тривалість виживання послідовно знижується і на четвертому пасажі вона виявилася найкоротшою і склала 29-33 діб. В наступному, розпочинаючи з п’ятого пасажу, тривалість інфекційного процесу скорочувалася і вже на 8-10-му пасажі морські свинки залишалися живими. V dyplomnii roboti navedeni rezultaty vyvchennia zmin kulturalnykh i tynktorialnykh vlastyvostei ta doslidzhennia biolohichnoi aktyvnosti (virulentnosti) shvydkoroslykh M. bovis za priamykh pasazhiv. Doslidzhennia provodyly na morskykh svynkakh masoiu tila 250-300 h, ne reahuiuchykh na PPD-tuberkulin dlia ssavtsiv (vidpovidno do isnuiuchykh vymoh). V rezultati doslidzhen vstanovleno, shcho doslidzhuvani shvydkorosli patohenni mikobakterii proiavliaiut biolohichnu aktyvnist, yaka kharakteryzu-yetsia pevnoiu zakonomirnistiu tryvalosti infektsiinoho protsesu. V pershi chotyry priamykh pasazhiv cherez orhanizm morskykh svynok tryvalist vyzhyvannia poslidovno znyzhuietsia i na chetvertomu pasazhi vona vyiavylasia naikorotshoiu i sklala 29-33 dib. V nastupnomu, rozpochynaiuchy z piatoho pasazhu, tryvalist infektsiinoho protsesu skorochuvalasia i vzhe na 8-10-mu pasazhi morski svynky zalyshalysia zhyvymy.
Peculiarities of virulence of fast-growing Mycobacterium bovis at passages in the conditions of educational laboratory of the Department of Epizootology and Infectious Diseases of Animals of the Dnipro State Agrarian and Economic University
Keywords: інфекційний процес; infectious process; завись; suspended matter; суспензія; suspension; мікобактерії; mycobacteria; вірулентність; virulence; патогенність; pathogenicity