Вплив пробіотиків на імунний статус свиней на вирощуванні - Клікін, І.; Klikin, I.; Яновська, Оксана Віталіївна; Yanovska, О.; Yanovsky, O.; Yanovska, O. V.; Yanovska, Oksana; Гордієнко, Юлія Анатоліївна; Gordiienko, Iuliia; Gordiienko, Iuliia Anatoliivna; Hordiienko, Yuliia; Hordiienko, Yuliia Anatoliivna; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2026)
Досліджено вплив пробіотичних (BioPlus 2B, Bacell) та фітобіотичної (Extract SV) кормових добавок на імунний статус і показники білкового обміну поросят на вирощуванні. Встановлено, що застосування добавок сприяє нормалізації мікробіому кишківника та підвищенню неспецифічної резистентності організму без істотного впливу на концентрацію сироваткових імуноглобулінів у клінічно здорових тварин. Отримані результати свідчать про доцільність диференційованого використання пробіотиків і фітобіотиків з урахуванням стану кишкового мікробіому та фізіологічних особливостей молодняку свиней. Doslidzheno vplyv probiotychnykh (BioPlus 2B, Bacell) ta fitobiotychnoi (Extract SV) kormovykh dobavok na imunnyi status i pokaznyky bilkovoho obminu porosiat na vyroshchuvanni. Vstanovleno, shcho zastosuvannia dobavok spryiaie normalizatsii mikrobiomu kyshkivnyka ta pidvyshchenniu nespetsyfichnoi rezystentnosti orhanizmu bez istotnoho vplyvu na kontsentratsiiu syrovatkovykh imunohlobuliniv u klinichno zdorovykh tvaryn. Otrymani rezultaty svidchat pro dotsilnist dyferentsiiovanoho vykorystannia probiotykiv i fitobiotykiv z urakhuvanniam stanu kyshkovoho mikrobiomu ta fiziolohichnykh osoblyvostei molodniaku svynei.
Vplyv probiotykiv na imunnyi status svynei na vyroshchuvanni
Яновська Оксана Віталіївна https://orcid.org/0000-0003-1872-283Х Гордієнко Юлія Анатоліївна https://orcid.org/0000-0003-0788-2176
Keywords: пробіотики; probiotyky; фітобіотики; fitobiotyky; поросята; porosiata; імунний статус; imunnyi status