Ефективність лікування маститу у кішок і собак - Тимченко, К. А.; Tymchenko, K. A.; Шабля, В. М.; Shablia, V. M.; Корейба, Людмила Володимирівна; Koreyba, Ludmila; Koreyba, L. V.; Koreyba, Lyudmila Volodymyrivna; Koreyba, L.; Koreiba, L. V.; Coregba, L. V.; Korejba, L.; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2025)
Мастит – це хворобливий стан, який іноді спостерігається у кішок та собак, частіше під час лактації, рідше за вагітності і потребує негайного лікування, оскільки інфекція може швидко поширитись. Своєчасне і точне виявлення захворювання дозволяє уникнути його прогресування та ускладнень. При ефективному лікуванні маститу можна не тільки зберегти молочні залози, а й відновити їх функціонування. Терапія, як правило, має комплексний підхід, що включає антибіотикотерапію, протизапальні препарати, іноді – хірургічне втручання та підтримуючу терапію. Вибір методів лікування залежить від форми захворювання та стану тварини. Для гострих форм зазвичай призначають антибіотики широкого спектру дії, а для хронічних випадків, зокрема, комбіновані методи терапії та профілактичні заходи, щоб уникнути рецидивів. Mastyt – tse khvoroblyvyi stan, yakyi inodi sposterihaietsia u kishok ta sobak, chastishe pid chas laktatsii, ridshe za vahitnosti i potrebuie nehainoho likuvannia, oskilky infektsiia mozhe shvydko poshyrytys. Svoiechasne i tochne vyiavlennia zakhvoriuvannia dozvoliaie unyknuty yoho prohresuvannia ta uskladnen. Pry efektyvnomu likuvanni mastytu mozhna ne tilky zberehty molochni zalozy, a y vidnovyty yikh funktsionuvannia. Terapiia, yak pravylo, maie kompleksnyi pidkhid, shcho vkliuchaie antybiotykoterapiiu, protyzapalni preparaty, inodi – khirurhichne vtruchannia ta pidtrymuiuchu terapiiu. Vybir metodiv likuvannia zalezhyt vid formy zakhvoriuvannia ta stanu tvaryny. Dlia hostrykh form zazvychai pryznachaiut antybiotyky shyrokoho spektru dii, a dlia khronichnykh vypadkiv, zokrema, kombinovani metody terapii ta profilaktychni zakhody, shchob unyknuty retsydyviv.
Efektyvnist likuvannia mastytu u kishok i sobak
Корейба Людмила Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-8658-1779
Keywords: лікування маститу; likuvannia mastytu; мастит у кішок; mastyt u kishok; мастит у собак; mastyt u sobak