Особливості децентралізації публічного управління як передумови відновлення і розвитку галузі туризму в Україні в умовах глобальних викликів - Крушельницька, Таїсія Анатоліївна; Krushelnytska, Taisiia; Шапран, Інна Миколаївна; Shapran, Inna (Громадська наукова організація «Фундація публічно-правових ініціатив», 2022)
В цій статті авторки узагальнюють особливості децентралізації публічного управління як передумови відновлення і розвитку галузі туризму в територіальних громадах в Україні в умовах глобальних викликів. Авторками визначено, що туризм є багатогранною сферою діяльності, відповідно, галузь і в науці розглядається у декількох ракурсах, серед них такі: туризм як об’єкт публічного управління, туризм як галузь економічної діяльності, як соціогуманний потенціал суспільства і територіальної громади. У 2022 р. Україна зазнала економічних втрат у галузі туризму через війну. Наслідки війни в Україні ще довго будуть даватись взнаки. Вже відомо, що за перші 4 місяці 2022 року представники туристичної галузі України сплатили на 18% менше податків, ніж за аналогічний період 2021 року, загальна кількість платників податків, які займаються туристичною діяльністю, за перші місяці війни в середньому скоротилася на 10%. Зафіксовано, що кількість юридичних осіб галузі туризму зменшилася на 17%, а фізичних – на 7%. Доведено, що загрози, які ставлять глобальні виклики перед Україною і публічним управлінням України, у т.ч. і управлінням галуззю туризму, мають вирішуватись вже сьогодні попри війну й постійну загрозу втрати людей, руйнувань інфраструктури, економічні збитки тощо. Для відновлення і розвитку галузі туризму у повоєнний період ключовими аспектом публічного управління галуззю має стати застосування механізмів багаторівневого управління, що передбачають організаційно- функціональну узгодженість органів влади на рівні держави, регіонів, територіальних громад та опираються на застосування інструментів, принципів, технологій, які дозволяють ефективно реалізувати програми відновлення і розвитку. In this article, the authors summarize the features of decentralization of public administration as a prerequisite for the restoration and development of tourism in local communities in Ukraine in the face of global challenges. The authors define that tourism is a multifaceted field of activity, respectively, the industry and science is considered in several perspectives, including tourism as an object of public administration, tourism as a branch of economic activity, tourism as a socio-humane potential of society and community. In 2022, Ukraine suffered economic losses in the field of tourism due to the war. The consequences of the war in Ukraine will be felt for a long time to come. It is already know that in the first 4 months of 2022 the representatives of the tourism industry of Ukraine paid 18% less taxes than in the same period of 2021, the total number of taxpayers engaged in tourism activities in the first months of the war decreased by an average of 10%. It is recorded that the number of legal entities in the tourism industry decreased by 17%, and individuals – by 7%. It is proved that the threats posed by global challenges to Ukraine and public administration of Ukraine, including and management of the tourism industry, must be addressed today, despite the war and the constant threat of loss of life, destruction of infrastructure, economic damage and more. For the restoration and development of tourism in the postwar period, a key aspect of public management should be the use of multilevel governance mechanisms that provide organizational and functional coherence of government at the state, regions, local communities and rely on the use of tools, principles, technologies implement recovery and development programs.
Peculiarities of decentralization of public governance as prerequisites for reconstruction and development of the tourism in ukraine in the conditions of global challenges
Keywords: публічне управління; public administration; децентралізація; decentralization; війна; war; глобальні виклики; global challenges; територіальні громади; territorial communities; туризм; tourism; туристичний продукт; tourism product