Роль молюсків в циклі розвитку гельмінта виду Dicrocelium lanceatum - Банник, М. Г.; Bannyk, M. H. (Одеський ДАУ, 2024)
Епізоотична ситуація з дикроцеліозу жуйних характеризувалась виявленням у фекаліях поодиночних виділень 3−5 яєць гельмінта виду Dісrосеlium lаnсеаtum та наявністю у наземних молюсках личинкових стадій дикроцелій. За паразитологічних досліджень фекалій жуйних тварин з'ясували, що ураженість великої рогатої худоби сягала – до 65 %, у овець складала 25 %, а у кіз – досягала лише 10 %. Дикроцеліоз має виражену сезонну динаміку. Епізоотологічним обстеженням низинних пасовищ з'ясували, що молюски видів Chondrula tridens і Monacha fruticola найбільше розвиваються в теплу та вологу пору, особливо в дощову погоду, і тому в цей період найчастіше виявляли личинкові стадії гельмінта виду Dісrосеlium lаnсеаtum, а саме материнські спороцисти. Пік екстенсивності та інтенсивності інвазії спостерігається в літньо–осінній (серпень−вересень) період. У серпні виявляли личинкові стадії гельмінта виду Dісrосеlium lаnсеаtum у 50 % наземних молюсків, у вересні – до 45 % і у жовтні – досягало лише 5 %, що свідчить про сповільнення розвитку у біотопах молюсків, а також і проміжних личинкових стадій при зниженні температури зовнішнього середовища. Дослідженнями щодо частоти виявлення личинкових стадій дикроцелій встановлено наявність в організмі наземного молюска виду Chondrula tridens – 4 % та виду Monacha fruticola – 1 % материнських спороцист. У полі зору мікроскопа материнська спороциста, являла собою мішкоподібне безформне утворення білуватого кольору, передня частина якого подовжено-циліндричної форми, а задня – у вигляді шийки, спороциста велика й рухлива. Epizootychna sytuatsiia z dykrotseliozu zhuinykh kharakteryzuvalas vyiavlenniam u fekaliiakh poodynochnykh vydilen 3−5 yaiets helminta vydu Disroselium lanseatum ta naiavnistiu u nazemnykh moliuskakh lychynkovykh stadii dykrotselii. Za parazytolohichnykh doslidzhen fekalii zhuinykh tvaryn ziasuvaly, shcho urazhenist velykoi rohatoi khudoby siahala – do 65 %, u ovets skladala 25 %, a u kiz – dosiahala lyshe 10 %. Dykrotselioz maie vyrazhenu sezonnu dynamiku. Epizootolohichnym obstezhenniam nyzynnykh pasovyshch ziasuvaly, shcho moliusky vydiv Chondrula tridens i Monacha fruticola naibilshe rozvyvaiutsia v teplu ta volohu poru, osoblyvo v doshchovu pohodu, i tomu v tsei period naichastishe vyiavlialy lychynkovi stadii helminta vydu Disroselium lanseatum, a same materynski sporotsysty. Pik ekstensyvnosti ta intensyvnosti invazii sposterihaietsia v litno–osinnii (serpen−veresen) period. U serpni vyiavlialy lychynkovi stadii helminta vydu Disroselium lanseatum u 50 % nazemnykh moliuskiv, u veresni – do 45 % i u zhovtni – dosiahalo lyshe 5 %, shcho svidchyt pro spovilnennia rozvytku u biotopakh moliuskiv, a takozh i promizhnykh lychynkovykh stadii pry znyzhenni temperatury zovnishnoho seredovyshcha. Doslidzhenniamy shchodo chastoty vyiavlennia lychynkovykh stadii dykrotselii vstanovleno naiavnist v orhanizmi nazemnoho moliuska vydu Chondrula tridens – 4 % ta vydu Monacha fruticola – 1 % materynskykh sporotsyst. U poli zoru mikroskopa materynska sporotsysta, yavliala soboiu mishkopodibne bezformne utvorennia biluvatoho koloru, perednia chastyna yakoho podovzheno-tsylindrychnoi formy, a zadnia – u vyhliadi shyiky, sporotsysta velyka y rukhlyva.
Rol moliuskiv v tsykli rozvytku helminta vydu Dicrocelium lanceatum
Keywords: Dicrocelium lanceatum; Dicrocelium lanceatum; дикроцеліоз жуйних; дикроцеліоз жуйних; гельмінти; гельмінти